Minder is meer, toch volgens de heersende hang naar minimalisme en decluttering. Een stelling die ik maar al te graag volg, tenzij het over schoenen gaat. In dat geval is ‘meer’ gewoon goed en ‘nog meer’ beter. Want ook al staan er al vier paar zwarte laarzen in mijn kast, er is nog altijd ruimte voor een vijfde. En een zesde en zevende. En dit is waarom.

 

1. Niet alle schoenen zijn hetzelfde, ook al lijkt dat zo, het is slechts schijn

Kleine verschillen in stijl en afwerking zorgen voor een wereld van verschil, en dat geldt vooral voor schoenen. Zo zijn die eenvoudige enkellaarsjes in suède misschien wel perfect om te dragen bij een meer geklede outfit. Maar voeg aan dezelfde laarsjes een gouden gesp toe of een fijn juweeltje, en ze transformeren in een paar killer shoes die perfect passen bij die destressed jeans.

2. Je schoenen hebben soms een pauze nodig

Lederen schoenen hebben een goede reputatie, maar de waarheid is: leder kan ook niet àlles aan. Draag je elke dag dezelfde schoenen, dan heeft het leer tijd te kort om zich naar hun oorspronkelijke vorm te zetten. Na verloop van tijd veroorzaakt dat onaangename geurtjes en uitgerokken leder. In principe zou je je schoenen en je laarzen een volledige dag moeten laten rusten (en dus niet dragen) om ze even mooi te houden als de dag dat je ze kocht.

3. Verschillende outfits vragen verschillende schoenen

Met één stijl kom je er niet. Die superhoge laarzen zien er geweldig uit bij een lange trui, terwijl de vierkante, ietwat lompere motoboots dan weer ideaal zijn op een skinny jeans.

De grote trend van dit seizoen – de sokschoen – past dan weer uitermate bij een kortere spijkerbroek. En zo vraagt elke outfit eigenlijk om de perfecte schoen, of omgekeerd.

4. Je moet regelmatig eens iets nieuws proberen

Elk seizoen is het uitkijken naar nieuwe trends en hoe leuk is het niet om te experimenteren met al die nieuwigheden en je bestaande outfit een update te geven. Het is dus niet omdat je een paar suède laarzen hebt, dat je de versie in fluweel met blokhak niet eens moet proberen. Vaak is er niet meer nodig voor een update van je bestaande kleerkast.