Vegan gerechten op tafel toveren moeilijk? Helemaal niet! Vandaag Vegan! verzamelt goed uitgewerkte, haalbare recepten voor hoofdgerechten en desserts, en dat zowel voor de doorgewinterde veganist als de nieuwsgierige starter.

Sushiburger met sobanoedels

Dit heb je nodig (voor 5 burgers):
100 g sushirijst – 10 g gedroogde wakamevlokjes of 1 norivel, vermalen tot vlokjes – 100 g gerookte tempeh – 100 g prei, in stukjes – 3 eetlepels sesamzaad – 1 eetlepel sojasaus – 1 koffielepel rijst – azijn – 2 stukjes stemgember, fijngehakt – 1 eetlepel gemberstroop – 2 eetlepels edelgistvlokken – wat rijstolie – zout

Voor de afwerking (optioneel): 1 noriblad – wat wasabi

Zo maak je het:

Kook de rijst in 3 dl gezouten water met het deksel op de pan. Voeg na 8 minuten de wakamevlokjes toe, roer ze erdoor en laat de rijst verder garen met het deksel op de pan tot alle vocht verdwenen is. Verkruimel de tempeh en druppel er sojasaus en rijstazijn over. Roer goed. Stoof de prei in wat olie gaar. Bak de tempeh en het sesamzaad even mee. Vermeng de gare rijst met de tempeh, de stemgember, de gemberstroop en de edelgistvlokken. Verdeel het mengsel in 5 porties en maak er platte burgers van. Je kunt de burgers een perfecte vorm geven door telkens een metalen ring te vullen met een deel van het mengsel en het mengsel aan te stampen, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas. Maar je kunt ze ook met de hand vorm geven. Snijd 5 reepjes nori, zo breed als de burgers dik zijn, en leg ze rondom de burgers. Kleef ze vast met wat wasabi. Of snijd cirkels uit de nori en leg ze boven en onder op de burgers. Bak de burgers in wat rijstolie goudbruin, 2 minuten aan elke kant.

Cannelloni gevuld met broccoli en vegan parmezaan

Dit heb je nodig (voor 2 personen):
8 cannellonibuisjes – 75 g cashewnoten – 250 g broccoli, in roosjes – zeste van ½ biocitroen – ¼ bosje basilicum, gesnipperd – 3 eetlepels vegan parmezaan (recept hieronder) – olijfolie – peper en zout

Voor de saus: 2,5 dl sojaroom- 2 koffielepels tomatenpuree – 1 teentje knoflook, geperst – ½ koffielepel oregano – peper en zout

Voor de vegan parmezaan: 100 g cashewnoten – 3 eetlepels edelgistvlokken – peper en flink wat zout

Zo maak je het

Cannelloni: Kook de cashewnoten 30 minuten in gezouten water. Giet ze af en mix ze grof. Kook de broccoliroosjes 3 minuten, giet ze af en pureer ze grof. Vermeng de noten met de broccoli en kruid ze met citroenzeste, basilicum, peper en zout. Vul de buisjes met het broccolimengsel. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verwarm de sojaroom kort met de tomatenpuree en de knoflook. Kruid de saus met oregano, peper en zout. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met wat saus, leg de buisjes op de saus en giet de rest van de saus op de buisjes. Strooi er wat vegan parmezaan over en dek de ovenschaal af, bijvoorbeeld met wat aluminiumfolie. Bak de cannelloni 30 minuten, haal de folie of het deksel eraf en laat het gerecht nog 15 minuten bakken.

Vegan parmezaan: Maal de cashewnoten samen met de edelgistvlokken. Breng het strooisel op smaak met peper en zout.

Ovenschotel van pompoen en spinazie en pastinaakroom

Dit heb je nodig (voor 4 personen):
400 g vruchtvlees van pompoen in stukjes – 1 teentje geperste knoflook – 150 g gare kikkererwten – 50 g grof gehakte cashewnoten – 250 g grof gehakte spinazie of boerenkool – 500 g geschilde pastinaak in stukken – 1 dl sojaroom – 1 eetlepel mosterd – 2 eetlepels citroensap – 2 eetlepels dragon – peper en zout – olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Stoof de pompoenstukjes in wat olijfolie beetgaar. Voeg de knoflook, de kikkererwten en de cashewnoten toe en kruid met dragon, peper en zout. Voeg na 5 minuten de spinazie of boerenkool toe. Roer er de sojaroom en de mosterd door. Neem de pan van het vuur en verdeel het mengsel over een ingevette ovenschaal. Kook de stukken pastinaak in kokend water gaar. Giet ze af en laat ze uitlekken. Mix de pastinaak en breng de puree op smaak met citroensap, peper en zout. Verdeel hem over het pompoenmengsel en bak de schaal 30 minuten in de oven.

Vandaag Vegan! is het perfecte boek om plantaardig én heerlijk te eten.  Miki Duerinck en Kristin Leybaert, de dames achter de Vegetarische Kookstudio en het Donderdag-Veggiedag kookboek, brengen goed uitgewerkte, haalbare recepten voor hoofdgerechten en desserts, met aandacht voor speciale gelegenheden zoals een brunch of een feestelijk wintermenu. Het is een boek over plantaardig koken, maar vooral over lekker eten met smakelijke foto’s.

Vandaag Vegan!, uit bij Manteau, 22,50 euro