3 x originele aperitiefhapjes

1001

Wil je ook eens uitpakken met iets anders dan de klassieke hapjes bij het aperitief? Probeer dan zeker eens de volgende makkelijke receptjes uit. Succes gegarandeerd.

madeleines

Hartige madeleines met maanzaad en Parmaham

Ingrediënten voor 12 stuks
2 eieren – 1 theelepel maanzaad – 140 g bloem – 6 g bakpoeder voor quiches – 60 g gesmolten afgekoelde boter – 30 ml melk – 3 snuifjes zout – peper naar smaak
Bij het serveren: Kerstomaatjes – Basilicum – 12 sneetjes Parmaham

Bereiding
– Klop de eieren en voeg de bloem toe met het bakpoeder, het zout en de peper. Voeg vervolgens voorzichtig de gesmolten koude boter toe aan het mengsel samen met de melk en het maanzaad.
– Vet de bakvorm in en bestrooi deze met bloem. Vul de vormpjes met het beslag, maar niet tot bovenaan. Er moet wat ruimte zijn zodat de gebakjes kunnen rijzen.
– Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak de Madeleines gedurende ongeveer 12 minuten totdat de randjes bruin worden. Haal de Madeleines uit de oven en draai ze om op een rooster.
– Serveer de Madeleines met enkele sneetjes Parmaham, kerstomaatjes en basilicumblaadjes.

 

riomare

Rilette van Makreelfilets met rucola en gesmolten tomaat

Ingrediënten (10 stuks)
2 blikken gegrilde makreelfilets natuur Rio Mare – 2 gesnipperde sjalotten – 3 dl olijfolie – 1 busseltje rucola sla – 2 teentjes look – 4 tomaten – 2 el kappertjes – enkele druppels citroen – geroosterd brood

Voorbereidingstijd: 30 min

Bereiding
– Doe de makreel in een kom en plet samen met 1 gesnipperde sjalot en enkele druppels citroen en wat gemalen zwarte peper.
– Mix de rucola sla, 1 teentje en 2 dl olijfolie in een blender en voeg peper en zout toe tot je een groen gladde saus krijgt. Lepel enkele lepels saus bij de makreel tot je een rilette krijgt.
– Hak de sjalot en de look fijn. Emondeer de tomaten, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes.
– Verwarm ongeveer 1dl olijfolieolie in een pan, stoof de look en sjalot glazig en voeg de tomaten brunoises toe. Laat even inkoken en voeg dan de kappertjes toe. Kruid met peper en zout.
– Serveer de rilette van makreel terug in de blikjes, lepel er de gesmolten tomaat bij en werk af met enkele blaadjes extra rucola.

 

apero2createdbyvikigeunes

Crostini met rode biet en zwarte olijven

Ingrediënten 12 stuks
200 g Belegen Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel in dunne sneetjes – 12 crostini – 2 el gehakte rozemarijn – 250 g rode biet – 12 zwarte olijven – 1 citroen, olijfolie, tijm, laurier, zeezout, zout

Bereiding
– Bestrijk de toast met olijfolie en kruid met zeezout en rozemarijn. Plaats 8 minuten in de oven op 150°C.
– Kook de rode biet ongeschild gaar in gezouten water met tijm en laurier. Laat afkoelen en snij de bietjes in grove stukken. Smaak nog extra af met olijfolie en geraspte schil van citroen.
– Verdeel op de toast met de zwarte olijven. Beleg met dunne sneetjes Belegen Noord-Hollandse Gouda en plaats heel even onder de grill zodat de kaas net begint te smelten.

Serveertip: Een Palm Hop Select past perfect bij dit hapje. De Belegen Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel bindt de aardse smaken van de biet, het geroosterde van de toast en de mediterrane, mineraalachtige smaak van de olijf. Palm Hop Select ondersteunt dit en zorgt voor het blijven aanscherpen van het smaakpalet.

Aanvullend kun je uiteraard nog steeds enkele klassieke hapjes of varianten erop presenteren aan je gasten. Krokante chips, nootjes of toastjes, belegd met bijvoorbeeld zalmmouse of Paté Rustico (Rio Mare), een zomerse paté van tonijn gecombineerd met smakelijke, traditionele ingrediënten uit de Italiaanse keuken, blijven ook lekkere  smaakmakers.