Heb je ’s avonds weinig tijd of even geen inspiratie? Met deze 3 eenvoudige recepten verover je de harten van kleine en grote kaasfanaten. Perfect als lunch, avondmaal of als surprise in de brooddoos. 

Sofie Dumont bedacht 3 recepten waarvan de hele familie kan smullen. Vanuit de filosofie “weet wat je eet” doet Sofie niets liever dan kokkerellen met verse, lokale en biologische ingrediënten. Sofie experimenteerde met een kaas van eigen bodem en brengt het zoete met het zoute van de Belgische Passendale Bio kaas samen tot enkele creaties waarvan alle ogen aan tafel gaan blinken. 

Recept 1: ontbijtmuffins van ei, tomaat en Passendale bio

INGREDIËNTEN  (6 personen)

  • 12 scharreleieren
  • 6 sneetjes Passendale Classic Bio, in stukjes gesneden
  • 1 zoete ui, fijngesneden
  • 1 handvol spinazie
  • 125 g zachte zongedroogde kerstomaten
  • Handjevol basilicum, grof gehakt
  • Peper en zout
  • Cupcakevorm, ingevet
  • Bakpapier, in vierkantjes geknipt

HOW TO

  1. Klop de eieren los met peper en zout.
  2. Meng er de fijngesneden ui onder.
  3. Plaats de uit bakpapier geknipte vierkantjes in de ingevette cupcakevormpjes.
  4. Verdeel hierin het ei- en uimengsel.
  5. Verdeel vervolgens de tomaatjes, grof gehakte basilicum, spinazie en de Passendale Bio kaas over het mengsel.
  6. Bak 15 minuten op 190 graden en laat 5 minuten afkoelen in de vormpjes.

Variant: de cheesy ahoy muffinbootjes (kidsversie)

Neem een afgekoelde muffin. Leg 2 sneetjes kaas op elkaar en snij er de zeilen uit. Steek op een prikker met een klein vlaggetje uit een groente naar keuze (bv. komkommer of tomaat)

TIP –  de spinazie kan je vervangen door 1 handvol verse wortelrasp of erwtjes

Recept 2: toast met pesto van groene olijven en salade van avocado en radijs

 INGREDIËNTEN  (4 personen)

  • 4 grote sneden zuurdesembrood of
  • volkorenbrood
  • 8 sneetjes Passendale Classic Bio
  • 1 bakje kerstomaten
  • 400 g gemengde sla
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 bot radijsjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

VOOR DE PESTO 

  • 150g groene olijven
  • 2 el geraspte parmezaanse kaas
  • Peper
  • Sap en zeste van 1 citroen
  • 100 ml zachte olijfolie
  • 1 bot platte peterselie

HOW TO 

  1. Doe alles voor de pesto in een blender en mix tot een gladde textuur, kruid af met peper en zout.
  2. Warm de oven voor op 200°
  3. Bestrijk de snee brood met de pesto, beleg met plakjes Passendale Bio kaas en schijfjes kerstomaat.
  4. Grill de belegde snee brood ongeveer 5 minuten in de oven.
  5. Werk af met schijfjes radijs, blokjes avocado, peper van de molen en een scheutje olijfolie
  6. Serveer met een fris slaatje.

Variant: de mummy monsters (kidsversie)

HOW TO 

  1. Steek cirkels uit de sneden brood of gebruik ronde pistolets.
  2. Leg 2 sneetjes kaas op elkaar en snij in reepjes van 1 cm.
  3. Bestrijk het brood met de pesto of vervang deze eventueel door tomatensaus.
  4. Beleg met de reepjes Passendale Bio kaas.
  5. Gril ongeveer 5 minuten in de oven
  6. Maak oogjes van de olijven die in sneetjes gesneden zijn.
  7. Serveer er extra komkommer of tomaatjes bij.

TIP – Voeg een sneetje Gandaham of pancetta toe.
TIP Gebruik ronde pistolets in plaats van een snee brood.

Recept 3: croquewafel met beenham, basilicum en tomaat

INGREDIËNTEN  (4 personen)

  • 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg
  • 8 sneetjes Passendale Classic Bio
  • 8 sneetjes beenham
  • 1 bot basilicum
  • 1 doosje zongedroogde tomaten
  • Wafelijzer

HOW TO

  1. Snij de basilicum en de zongedroogde tomaten fijn en verdeel gelijkmatig over 1 vel bladerdeeg
  2. Beleg met de sneetjes beenham en Passendale Bio kaas en leg er het tweede vel bladerdeeg op
  3. Snij het bladerdeeg in stukken zodat ze in het wafelijzer passen (vorm maakt niet uit)
  4. Laat de wafels 5 minuten in het wafelijzer bakken, haal ze eruit wanneer ze krokant en goudbruin zijn

Variant: wacko wafeltroetels (kidsversie)

HOW TO 

  1. Snij de gebakken wafels in driehoeken
  2. Maak oogjes uit groenten naar keuze (bv. komkommer en olijven).
  3. Maak tanden van reepjes Passendale Bio kaas.
  4. Maak een tong uit beenham

 

Passendale Classic Bio is een Belgische artisanale kaas die geproduceerd wordt in het gelijknamige West-Vlaamse dorp Passendale. Bij de productie van Passendale Classic Bio wordt 100% Belgische biomelk opgehaald bij Belgische bioboeren die zich op maximum 50 km rond de kaasmakerij van Passendale bevinden.