Kijk je uit naar het weekend en ben je van plan alleen maar te relaxen voor de televisie? Het is je gegund! Maar als je op zondagavond het spijtige gevoel hebt dat je veel méér uit je kostbare vrije dagen had kunnen halen, dan is het hoog tijd om je weekends anders aan te pakken. Ziehier wat succesvolle mensen doen tijdens het weekend.

1. Ze plannen hun weekend

Succesvolle mensen stappen niet lukraak het weekend in. Ze plannen hun dag net zoals ze elke andere (werk)dag plannen, zij het wat minder strikt. Er moeten nu eenmaal dingen gedaan worden, denk maar aan boodschappen doen, poetsen of de tuin op orde brengen. Zonder plan hang je vaak maar wat rond, kijk je naar die extra aflevering van je lievelingssoap op televisie en voor je het weet is de dag voorbij.

Opgelet: zorg wel dat je niet teveel karweitjes inplant! Doe wat moet gedaan worden, maar zorg dat er ook voldoende tijd rest voor ontspanning.

2. Ze staan vroeg op

Uitslapen is heerlijk, maar het voelt nog beter om vroeg op te staan om het beste uit je dag te halen.

Sta vroeg op en werk je to do-lijstje af; sommige items zal je al kunnen afvinken terwijl anderen misschien nog doelloos in bed liggen. En ook al heb je geen dringende dingen te doen, dan nog is het tof om vroeg op te staan wanneer je dat eigenlijk niet moet; je hebt extra tijd om een boek te lezen, om te sporten, om dingen te doen die je leuk vindt…

3. Ze laten hun werk los

We hebben het allemaal zo verschrikkelijk druk dat het moeilijk is om ons werk tijdens het weekend echt helemaal los te laten. Even een telefoontje plegen, even de mail checken… niet doen! Zelfs de hardst werkende mensen hebben het nodig om hun werk los te laten.

Een goed tip is om een tijdens het weekend – ook al is het maar voor een paar uur – te unpluggen: zet je smartphone uit zodat je niet constant berichtjes of mails kunt controleren en ga wandelen, fietsen of wat dan ook, zonder dat je bereikbaar bent.

4. Ze doen aan lichaamsbeweging

Heb je tijdens de week geen tijd om aan sport te doen, haal dan je schade tijdens het weekend in. Doe je bovendien ’s morgens aan sport (zie punt 2: vroeg opstaan) dan heb je meteen ook een frisse en energieke start gemaakt van je vrije dag.

 

5. Ze spenderen tijd met vrienden en familie

Sommige mensen zijn zo verslaafd aan hun werk dat ze vrienden en familie verwaarlozen. Ook succesvolle mensen kunnen zich daar schuldig aan maken, maar ze nemen tijdens het weekend de tijd om leuke dingen te doen met hun kinderen, plannen een romantisch etentje met hun man of vrouw of spreken af met vrienden.

6. Ze maken tijd voor hun passies en hobby’s

Succesvolle mensen spenderen hun vrije tijd aan dingen die ze graag doen, ook al heeft dat niets met hun werk te maken. Waarom? Omdat het ontspannend is en voor voldoening zorgt. Ben je bijvoorbeeld een muziekliefhebber? In plaats van urenlang door Twitter te scrollen kun je die tijd beter gebruiken om een instrument te leren bespelen.

 

7. Ze nemen de tijd voor wat reflectie

Uiteraard hoef je niet het hele weekend in de weer te zijn. De meest succesvolle mensen nemen de tijd om na te denken over hun prestaties, mislukkingen, successen en meevallers. En ze maken plannen voor de toekomst.

 

8. Ze bereiden de komende week voor

Veel mensen hebben maandagochtend het gevoel dat ze niets aan hun weekend gehad hebben en totaal onvoorbereid aan de werkweek beginnen. Het weekend plannen (zie punt 1) is alvast een goede start om geen kostbare tijd meer te verprutsen. En op zondagavond even kort de tijd nemen om de taken en to do’s van de komende week op een rij te zetten, zorgt ervoor dat je op maandagmorgen meteen wéét waar je aan begint. Je zal het gevoel hebben meer controle te hebben over je tijd, je leven en je werk.