Van smakelijke spinaziewafeltjes tot frisse hamburgertjes van meloen: chef Christophe Declercq legt je in zijn nieuwste kookboek ‘Basic Aperitiefhapjes’ haarfijn uit hoe je stap voor stap de lekkerste amuses op tafel tovert. Met eindejaar in zicht pikten wij er onze drie favorieten uit.

Wafeltjes met spinazie

Dit heb je nodig (voor 10 à 12 stuks): 50 g pijnboompitten – 50 g spinazie, geblancheerd – bladerdeeg – 1 doosje kruidenkaas (Boursin, Philadelphia…) – 1 ei geklutst – 1 wafelijzer met ondiepe ruitjes – olijfolie

Zo maak je het:

  •  Rooster de pijnboompitten kort in een pan op het vuur of in de oven.
  • Blancheer de spinazie enkele minuten in kokend water. Spoel daarna af met koud water.
  • Rol het bladerdeeg 2 mm dik uit en plaats even in de diepvriezer.
  • Snijd er vierkantjes uit van 6 bij 6 cm en strijk langs de snijlijnen een weinig eistrijksel.
  • Strijk op de helft van de vierkantjes in het midden een dun laagje kruidenkaas.
  • Leg er enkele spinazieblaadjes op en strooi er de pijnboompitten over.
  • Neem de rest van de vierkantjes, leg deze erop en druk de zijkantjes goed aan.
  • Strijk het warme wafelijzer in met een beetje olijfolie en bak de wafeltjes in 4 à 5 minuten goudbruin.
  • Serveer warm.

Tips: Te veel gemaakt? De wafeltjes kunnen ongebakken bewaard worden in de diepvriezer. Zin in iets speciaals? Snijd of steek een andere vorm uit voor de wafeltjes. Gebruik ook eens een andere vulling voor de wafeltjes.

Lekker met …  Johannes Zillinger, Grüner Veltliner ‘Reflexion’ (Oostenrijk): het vegetale karakter van de wijn speelt in op de ziltige accenten van de spinazie.

Maak zelf je bladerdeeg

 

Bladerdeeg zelf bereiden loont echt de moeite en maakt het product nog zo lekker. Je kunt natuurlijk ook bladerdeeg kopen dat al dan niet glutenvrij is.

Dit heb je nodig: 250 g bloem, 120 g water, 5 g zout, 5 g suiker, 100 g ongezouten boter, 100 g harde margarine (bakmargarine)

Zo maak je het:

  • Meng alle grondstoffen met uitzondering van de harde margarine kort tot een homogeen deeg.
  • Strooi een weinig bloem op het werkvlak en rol het deeg onmiddellijk rechthoekig uit tot ongeveer 1 cm dikte.
  • Maak de harde vetstof mals en verdeel deze over twee derde van het deeg. Leg het deel zonder vetstof (een derde) naar het midden toe.
  • Verwijder de overtollige bloem met een kwastje en leg het andere deel erbovenop.
  • Rol het deeg onmiddellijk opnieuw rechthoekig uit tot ongeveer 1 cm dikte en vouw in vieren (dit noemen we 1 toer van 4).
  • Gebruik met regelmaat een weinig bloem om het kleven van het deeg op het werkvlak tegen te gaan.
  • Draai het deeg een kwartslag en geef nog 1 toer van 4 (het deeg heeft nu 2 toeren van 4).
  • Verpak het deeg in plasticfolie en plaats het 20 minuten in de koelkast.
  • Geef het deeg nogmaals 2 toeren van 4 en plaats het verpakt in plasticfolie in de koelkast voor minstens 10 minuten.
  • Het deeg is nu klaar om te verwerken.
  • Bereid een grotere hoeveelheid bladerdeeg en bewaar een deel verpakt in plasticfolie in de diepvriezer. Dit kan voor meerdere maanden.
  • Resten van bladerdeeg kunnen opnieuw uitgerold worden, maar zullen iets minder werking vertonen.

Hamburgertjes van meloen

Dit heb je nodig (hoeveelheid varieert): enkele sneetjes wit brood – olijfolie – 1 rijpe cavaillon – 1 grote bol mozzarella – enkele sneden parmaham – enkele blaadjes basilicum – prikkertjes

Zo maak je het:

  •  Steek uit het brood plakjes van 4 cm diameter.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een pan en rooster de plakjes aan beide kanten.
  • Schil de cavaillon en snijd in plakjes van 1 cm dikte.
  • Steek er cirkeltjes uit met een effen uitsteker van 4 cm.
  • Snijd de mozzarella in plakjes van 0,5 cm en steek er met dezelfde uitsteker cirkeltjes uit.
  • Snijd de parmaham in reepjes.
  • Maak de hamburgertjes als volgt: 1 cirkeltje witbrood, 1 cirkeltje cavaillon, 1 cirkeltje mozzarella, enkele reepjes parmaham en weer een cirkeltje brood.
  • Werk de hamburgertjes af met een blaadje basilicum en een prikker om het geheel samen te houden.

Tip: Gebruik eens andere vullingen en maak een variatie van hamburgertjes.

Lekker met … Vouvray demi-sec: die wijn is tropisch van sfeer met een frisse inslag. Perfect bij meloen.

Glaasjes met quinoa en garnalen

Dit heb je nodig (voor 10 à 12 stuks): 30 g quinoa – zeste en sap van 1 limoen – peper en zout – 1 mango – enkele snoeptomaatjes – 50 g verse grijze garnalen – enkele kleine glaasjes – 20 g gemalen emmentaler – luzernescheuten

Zo maak je het:

  • Spoel de quinoa goed af onder koud stromend water.
  • Breng een pannetje water aan de kook en voeg de quinoa toe.
  • Laat ongeveer 10 minuten weken. Giet door een zeef en laat de quinoa afkoelen.
  • Breng op smaak met wat limoensap, zeste van limoen, peper en zout.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng door de quinoa.
  • Vul de glaasjes voor de helft met die bereiding.
  • Snijd de snoeptomaatjes in stukjes, meng onder de grijze garnalen en vul de glaasjes verder op tot 1 cm van de rand.
  • Leg de gemalen emmentaler in kleine hoopjes op een bakplaat met bakpapier belegd.
  • Bak 8 à 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 °C. Werk de glaasjes af met een kaaskoekje en luzernescheuten.

Tips: Het afspoelen van quinoa is nodig om het bittere laagje te verwijderen. Serveer bij de glaasjes afzonderlijk enkele sauzen zoals mayonaise, cocktail…

Lekker met … Vollrads ‘Riesling’ trocken (Duitsland): een meesterlijk verfijnde witte wijn bij dit complexe, tedere gerecht.

Nog meer lekkers …

In zijn nieuwste Basic-boek laat patissier Christophe Declercq de dessertwereld even achter zich. Hij toont je hoe je meer dan 30 eenvoudige en toch overheerlijke aperitiefhapjes kan maken met behulp van stap-voor-stapfoto’s en eenvoudige toelichtingen. Leer miniloempia’s maken of imponeer je gasten met je zelfgemaakte patémousse met vijgenjam of quiche met appel en geitenkaas.

Basic aperitiefhapjes van Christophe Declercq met meer dan 30 eenvoudige hapjes, uit bij Lannoo, 14,99 euro.