Er wordt deze week opnieuw mooi weer voorspeld en je weet wat dat betekent in België: de barbecue wordt massaal bovengehaald. En alhoewel een kippeboutje en wat ribbetjes heerlijk kunnen smaken, bestaan er ook heel wat vegetarische gerechten die minstens even lekker zijn. Hier vind je alvast wat inspiratie!

1. Champignonspiesje met look en balsamico

spiesjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 900 gr champignons
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 3 teentjes look (fijngehakt)
  • 1 halve theelepel tijm
  • peper en zout

Bereiding:

  • Maak de champignons proper en snij ze doormidden.
  • Doe de andere ingrediënten in een kom en meng ze. Kruid af met peper en zout.
  • Laat de champignons een half uur in het mengsel marineren.
  • Maak spiesjes en grill ze 2 à 3 minuten aan elke kant op de barcecue.

2. Gegrilde aubergine met halloumi

aubergine

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 aubergines
  • 150 g halloumi kaas
  • 6 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 1 el oregano, gedroogd

Bereiding:

  • Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 cm.
  • Meng de olijfolie met het citroensap, de look, oregano, peper en zout. Bestrijk de aubergines royaal met de olie
  • Snijd de halloumi in plakjes
  • Leg de aubergine plakken samen met de halloumi naast elkaar op de BBQ. Draai om
  • Zodra de aubergine gaar en de halloumi goudbruin is, haal je ze van de rooster en rol je de plakjes halloumi in de aubergine sneden.

3. Turks brood met pesto en mozzarella

brood

Ingrediënten:

  • 1 Turks brood
  • 2 bollen mozzarella
  • een halve citroen
  • 60 gr verse basilicum (blaadjes en takjes)
  • 1.5 dl olijfolie
  • 1 teentje look
  • 60gr pijnboompitten
  • 80gr parmezaanse kaas (in schilfers)
  • peper en zout

Bereiding:

  • Doe de kaas, de pijnboompitten, de gepelde look en de verse basilicum (blaadjes én takjes) in een hakmolen. Schenk er de fijne olijfolie bij en mix alles tot een gladde pesto.
  • Maak maak horizontale  insnijdingen in het brood. Draai daarna het brood 90 graden en herhaal dit zodat je een ruitjespatroon krijgt.
  • Snij de mozzarella in plakjes.
  • Verdeel de pesto en de mozzarello tussen de broodjedstukken. Wees niet zuinig met de pesto en mozzarella
  • Laat het brood langzaam roosteren op de barbecue tot de kaas gesmolten is