Volgens Australische onderzoekers moeten we twee maal per dag slapen. Dat zou namelijk veel beter zijn dan één (lang) stuk door te slapen. 

couple feet in the bedWetenschappers menen dat twee aparte slaapperiodes gedurende de dag heel wat voordelen biedt. “Twee maal per dag slapen zorgt voor twee periodes van verhoogde activiteit, creativiteit en waakzaamheid. Slaap je aan één stuk door – dus de voorgeschreven 8 uur per nacht – dan ken je ook een lange periode waarbij je wakker moet blijven, heb je last van slaperigheid gedurende de dag en neemt ook de productiviteit af”, zeggen slaapexperts Dr. Melinda Jackson (van de Australische RMIT University), en Dr. Siobhan Banks (Universiteit van Zuid-Australië).

Volgens hen is het idee dat iedereen ’s nachts 8 uur zou moeten slapen iets dat pas recentelijk bedacht of ontstaan is, terwijl ons lichaam eigenlijk gemaakt is om tweemaal per dag te slapen.

Antropologen menen dat de industriële revolutie een einde maakte aan het tweemaal slapen per dag. En het fenomeen ‘slapeloosheid’ verscheen bovendien ook pas aan het einde van de  19de eeuw, toen we stopten met tweemaal te slapen per dag.

Jackson en Banks geloven ook dat de Spanjaarden met hun traditionele siësta een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Vlak na de middag zegt onze biologische klok dat het tijd is voor een dutje, onze alertheid vermindert en we worden moe. Een paar uur slapen zorgt ervoor dat we volledig fris de rest van de dag doorbrengen, in plaats van zomaar wat blijven aanmodderen omdat we vermoeid zijn als gevolg van gebrek aan slaap.

Beautiful young woman sleeping peacefully in bed

Ideaal zou een bi-fasische slaap’ zijn, waarbij je twee aparte blokken van 4 uur over je dag (en nacht) verdeelt. Dit ‘biologische ideaal’ zou de slapeloosheid verminderen en de alertheid doen toenemen. Hou er wel rekening mee dat je niet zelf te kiezen hebt wanneer je een dutje moet doen: dat bepaalt je lichaam voor jou.

Het tweedelige slaapschema zou er in elk geval voor zorgen dat je productiever, minder gestrest en gezonder bent.

Wij zijn alvast voor! Maar of we ook van onze baas tijdens tijdens de namiddag een viertal uurtjes mogen dutten, blijft nog de vraag natuurlijk…