Ga er maar even gezellig bij zitten en neem er gerust een boek bij. Lezen is namelijk uitstekend voor je hersenen, dat hebben verschillende onderzoeken uitgewezen.

Lezers leven langer

Uit een onderzoek van de Yale University School of Public Health blijkt dat mensen die vaak lezen ook langer leven. Lees je meer dan 3,5 uur per week (een half uurtje per dag dus), dan heb je 23 procent minder kans om tijdens de komende 12 jaar te sterven.

Lezen is goed tegen stress

Het lezen van een boek kan je stressniveau met 68 procent doen dalen, dat blijkt uit een studie van de universiteit van Sussex. Het maakt overigens niet uit welk boek je leest; door helemaal in je boek op te gaan, ontsnap je aan de zorgen en stress van elke dag, je hartslag daalt en je spierspanning vermindert. Lezen is een zelfs een betere ontstresser dan bijvoorbeeld wandelen of naar muziek luisteren.

Lezen vertraagt het verouderen van het brein

Het ouder wordende brein gaat trager werken, waardoor je minder goed dingen kunt onthouden. Verschillende studies bewijzen dat veel lezen het verouderingsproces van het brein kan vertragen. Veel lezen zou ook dementie tegengaan.

Dankzij literatuur leer je ‘gedachten lezen’

Een studie in het vakblad Science bewijst dat je dankzij het lezen van literatuur makkelijker emoties in de gezichten van anderen herkent. Hoogstaande literatuur forceert je om je eigen interpretatie te gebruiken bij het begrijpen van complexe personages. Bij populaire fictie is dit evenwel niet het geval.

Lezen helpt je beter slapen

Veel beter dan die eeuwige smartphone waarvan het blauwe licht je wakker houdt: een simpel boek! Een boek zorgt dat de overgang tussen wakker en slapen vlotter verloopt waardoor je beter slaapt. Opgelet: het boek mag wel geen thriller zijn (veel te spannend) en het moet een fysiek boek zijn (het licht van een e-reader houdt je wakker).

Boekenwurmen zijn empatischer

Mensen die veel fictie lezen, blijken hun medemens beter te begrijpen. Vooral mensen die zich laten meeslepen door fictie, blijken empathischer te worden, ze hebben meer aandacht voor de gedachten en verlangens van anderen. Bij de lezers die zich niet lieten meeslepen door het verhaal of non-fictie lazen, was dit effect niet merkbaar.