Zin in eens een ‘andere’ cocktail? Probeer dan deze op basis van graanjenever eens: makkelijk en heel erg lekker!

De Fransen hebben hun cognac, de Russen hun vodka en de Schotten hun whisky. En wij? Wij hebben jenever! Jenever is dan ook iets typisch voor de ‘Lage Landen’. Europa bepaalt immers dat graanjenever alleen in België en Nederland geproduceerd mogen worden.

De geschiedenis van het drankje gaat tot 500 jaar terug en leest dan ook als een spannend boek. Een geschiedenis met vele ‘up & downs’, maar waarbij het drankje gelukkig altijd is blijven bestaan en waarin de familie Filliers een belangrijke rol heeft gespeeld.
Vandaag acht Filliers Distillery de tijd rijp om onze trots terug te winnen en jenever opnieuw (internationaal) op de kaart te zetten. Dit voorjaar (her)lanceert Filliers maar liefst vijf premium Filliers Graanjenevers, stuk voor stuk gemaakt met de fijnste natuurlijke ingrediënten. Gaande van zeer jong (0 jaar oud) over 8, 12, 17 tot maar liefst 21 jaar oude ‘Barrel Aged Genevers’. Vooral de jonge Filliers leent zich uitstekend voor het maken van cocktails. Wij proefden onderstaande creaties en vonden dat het (heel) goed was.

 

1. Brabançon’s Neck

 

Dit heb je nodig:

• 5 cl 8 jaar oude Filliers Barreld Aged Genever
• Ginger Ale
• Enkele druppels bitters (Angostura)
• Schijfje limoen

Zo maak je het:

Vul en longdrinkglas met ijs – voeg de jenever toe – vul het glas verder op met de ginger ale – werk af met enkele druppels van de bitters en versier het glas met een schijfje limoen.

2. Fifty-Fifty

Dit heb je nodig:

• 5 cl 8 jaar oude Filliers Barreld Aged Genever
• 5 cl rode vermouth
• Een vanillestokje of een zeste van limoen

Zo maak je het:

Vul een cocktailshaker met ijs – voeg de jenever en vermouth toe en schud krachtig – giet het over een martini cocktailglas (gebruik hiervoor een barzeef of ook wel strainer genoemd, zodat het ijs in de shaker blijft) – werk af met het vanillestokje of met de zeste van limoen.

3. Genever Jack

Dit heb je nodig:

  • 4 cl 0 jaar oude Filliers Genever
  • 1 cl citroensap
  • 6 frambozen
  • Een takje verse rozemarijn of een schijfje gedroogde appelsien
  • 5 cl suikersiroop

Zo maak je het:

Vul een cocktailshaker met ijs – voeg de jenever, het citroensap, de suikersiroop en de frambozen toe en schud krachtig – giet het over een tumblerglas (gebruik hiervoor een barzeef of ook wel strainer genoemd, zodat het ijs in de shaker blijft) – werk af met het takje rozemarijn of met het schijfje gedroogde appelsien

4. G-BL

Dit heb je nodig:

• 5 cl 0 jaar oude Filliers Genever
• Bitter lemon
• Een takje munt

Zo maak je het:

Vul en longdrinkglas met ijs – voeg de jenever toe – vul het glas verder op met de bitter lemon – werk af met een takje munt.

(De vermelde graanjenevers zijn verkrijgbaar bij de betere drankenhandelaars.)