Dat je met gezonde ingrediënten ook enorm lekker kunt eten, bewijst Steffi Vertriest met haar blog ‘Bye Bye Cheeseburger’ en haar njam!-programma ‘De Gezonde Goesting’. Voor Steps deelt ze haar eigen ‘gezonde goesting’ in het leven.

“Vorige maand ging mijn gloednieuwe tv-programma Steffi’s Healthy Pleasures on air op njam!. Een heel seizoen vol nieuwe gerechten en dat betekent dat ik de laatste weken vooral gespendeerd heb in een keuken met hoge stapels afwas en een soms niet te overziene rommel tot gevolg.

“Waar blijf je toch de inspiratie vandaan halen”, vroeg iemand me gisteren nog tijdens een workshop. Wel, vroeger was ik daar bang voor, bang dat mijn vat vol inspiratie op een dag weleens leeg zou geraken. Toen ik aan mijn eerste kookboek begon te werken, dacht ik dat het m’n enige kookboek ooit zou worden. Ik had het gevoel dat alles wat ik te bieden had op papier stond. Maar het vat liep niet leeg, integendeel, het leek enkel voller te worden. Want elk geslaagd gerecht geeft me weer nieuwe ideeën.

Soms vertrek ik vanuit een voedingsmiddel. Dan pik ik er bijvoorbeeld een groente uit waarmee ik graag wil werken en ga dan op zoek naar de mogelijkheden. Daarna ga ik het combineren met the good stuff, de producten waarvan ik weet dat ze goed voor mijn lijf zijn. En dan stromen de ideeën meestal vlotjes binnen. Door steeds te blijven bijleren over voedingsmiddelen word ik telkens weer geïnspireerd. Ik verdiep me bijvoorbeeld al een tijdje in gefermenteerde groenten of in kiemen, leer bij over de geweldige voordelen daarvan en ga op zoek naar manieren om deze te verwerken in mijn gerechten. Ondertussen vraag ik zonder schaamte hoe de chef een gerecht heeft klaargemaakt. Je zou versteld staan hoe blij ze zijn om (vaak met veel trots) hun werkwijze uit de doeken te doen.

Voor Steffi’s Healthy Pleasures hanteer ik de volgende werkwijze: njam!-kijkers sturen hun ultieme guilty pleasure in en ik ga dan op zoek naar een gezond alternatief. Zo verwerk ik iemands verslaving aan Mexicaans eten in een super fancy Mexicaanse buddha bowl. Pralines maken we dan weer zonder suiker maar met heerlijke, pure notenpasta en gummybeertjes maak ik met fruit en algen. Al mijn gerechtjes worden eerst zorgvuldig uitgetest door proefkonijnen die bij mij over de vloer komen. En dan natuurlijk fingers crossed dat de kijkers er even gek van zijn als mijn enthousiaste proefkonijnen.”

Steffi’s Healthy Pleasures op njam!. Elke zaterdag een nieuwe aflevering om 9.00 uur, 17.00 uur en om 23.30 uur.

(foto njam)