Gezond koken voor één: drie heerlijke recepten voor de single kok die lekker wil eten

Zoek je inspiratie voor snel-klaar recepten voor één persoon? Weet je niet waar te beginnen? Kun je niet elke dag in de keuken staan, maar wil je elke dag wat anders op je bord? Het boek Gezond koken voor één biedt de oplossing met handige weekmenu’s, boodschappenlijstjes en gezonde tips & tricks.

1. Witlofslaatje met chocolade

 

Wat, chocolade bij een slaatje? Oh, jawel! Als je geen zin hebt in warme groenten, is dit een topgerecht. Maak dan wel een megaportie, want de kom is leeg voor je het weet.

Dit heb je nodig voor 1 portie:

1 grote of 2 kleine stronken witlof – 1 handvol verse spinazie – 1 eetlepel rozijnen – 1 eetlepel olie – 1/3 koffielepel peper – snuifje zout – zwarte choco-lade, 5 g (> 70 %)

Zo maak je het:

1. Snijd het witlof en de spinazie in grove stukken.

2. Meng de groenten samen met de rozijnen, olie, peper en zout in een kom.

3. Rasp of hak de chocolade in kleine schilfers en voeg toe.

4. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout.

Variaties:

  • Vervang de spinazie door rucola, veldsla of kropsla.
  • Heb je graag wat meer saus? Roer nog een drietal lepels (Griekse) yoghurt door het slaatje.

Lekker met …

  • Geroosterd brood, gebakken aardappelen, kriel-aardappeltjes.
  • Wild, reepjes rundvlees (enkel kruiden met peper en zout).
  • Gegrilde kip, kalkoen.
  • Tonijn, forel, pieterman.
  • Kikkererwten(burger), linzen, witte bonen, pijnboompitten, gehakte walnoot.

2. Het 2-in-1 ovenschoteltje en gevulde paprika

Dit boodschappenlijstje lijkt misschien lang, maar je kunt er wel in een klap twee gerechten mee klaarmaken.

Dit heb je nodig voor 1 portie:

1 grote of 2 kleine wortelen – 1 paprika – 1/2 courgette – 1 afgestreken koffie-lepel peper – zout naar smaak – 1 eetlepel peterselie of tijm – 1 afgestreken koffielepel currypoeder – 200 g rundergehakt – 4 krielaardappelen – 2 eet-lepels geraspte kaas

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Was de wortel en de paprika en schil de courgette.

3. Snijd het hoedje van de paprika (voorzie 2 centimeter) en verwijder de zaadjes. Bestrooi de binnenkant met peper en zout en zet de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat.

4. Snijd de wortel en de courgette in kleine stukjes. Bestrooi deze met peper, zout, peterselie of tijm en currypoeder in een kom.

5. Meng dit wortel-courgettemengsel met het gehakt. Kruid eventueel nog extra met peper. Doe een deel van het mengsel in de paprika en dek af met het hoedje.

6. Snijd de krielaardappelen in dunne schijfjes en spoel ze af in een vergiet.

7. Leg de aardappelstukjes in het ovenschaaltje en doe er de resterende groentjes bovenop. Strooi hierover de kaas.

8. Zet de aardappelschotel en de gevulde paprika 20 minuten in de oven.

Lekker met... geroosterde boterhammen of pasta. Smaakt heel goed bij het paprikagerecht!

3. Snoepballetjes

Ja, dit zijn gezonde snoepjes. Nee, je droomt niet!

Dit heb je nodig voor 1 portie:

5 eetlepels havermout – 2 volle koffielepels jam – 1/2 koffielepel boter – 1/2 koffielepel cacao

Zo maak je het:

1. Meng de havermout met de jam en de boter. Kneed en vorm vier balletjes van het mengsel.

2. Schud wat cacaopoeder uit op een bord en rol de balletjes erin. Zorg dat het geen dikke laag is en rol kort na.

3. Je kunt ze meteen opeten, maar deze balletjes zijn het lekkerst na een nachtje rusten in de koelkast.

 

Over het boek:

Volgens diëtiste en foodie Sanne Mouha moet gezond eten vooral simpel zijn. Het is toch heerlijk als je je hoofd niet hoeft te breken over speciale ingrediënten en ingewikkelde combinaties én daarbij ook nog eens gezond kunt leven … Sanne Mouha is gepassioneerd door gezond en lekker eten. Ze heeft een zelfstandige diëtistenpraktijk en werkte mee aan het populaire Eén-programma Over eten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier