Poké bowls zijn übertrendy. En terecht! Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groenten centraal staan. In Hawaii eet je hem uit een plastic bakje of op een bord. Hier hoort er een hippe bowl bij, rijst en toppings. Uit het Poké kookboek kozen wij drie recepten om van te watertanden!

Ai-Ai-Aioli!

Bereidingstijd: 20 minuten voor 1 persoon

Dit heb je nodig:

125 g sushirijst – ½ avocado – 30 g lente-ui – 50 g wortel – 50 g chuka wakame (zeewiersalade) – sojaolie om in te bakken – 90 g gekookte garnalen – 1 tl zwarte/witte sesamzaadjes – 1 tl wasabi furikake (optioneel) – Togarashi Aioli

Zo maak je het:

  • Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking. Indien nodig, was je de rijst voor het koken.
  • Snijd de avocado in schijfjes in de lengte. Snijd de lente-ui in dunne ringen en snijd de wortel. Als je bevroren wakame gebruikt, ontdooi die dan in heet water.
  • Verhit in een pan een beetje sojaolie en bak hierin de garnalen ongeveer 5-7 minuten.
  • Doe de garnalen in een kom, voeg de Togarashi Aioli toe en meng goed.
  • Doe de rijst in een andere kom en leg de garnalen in het midden.
  • Leg de lente-ui, wortel en chuka wakame rondom de vis. Leg de avocado neer als een waaier.
  • Bestrooi het gerecht met sesamzaadjes en naar wens de wasabi furikake.

The Roof Is on Fire

Deze pittige bowl doet het goed onder de spicy-liefhebbers. De mayonaise, jalapeño én chilivlokken maken deze bowl tot een ware hittesensatie. Durf jij het aan?

Bereidingstijd: 15 minuten voor 1 persoon

Dit heb je nodig:

125 g sushirijst – 125 g ahi tonijn van sushikwaliteit – 100 g komkommer – 1 jalapeño – 60 g zoete mais, uit blik – ½ rode ui – ¼ noriblad – 1 tl chilivlokken – Wasabimayonaise

Zo maak je het:

  • Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking. Indien nodig, was je de rijst voor het koken.
  • Snijd de tonijn met een scherp mes in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
  • Snijd de komkommer in kleine blokjes en snijd de jalapeño in dunne ringen. Open het blikje mais en laat uitlekken. Snipper de ui.
  • Knip het noriblad met een keukenschaar in reepjes.
  • Doe de rijst in een kom en leg de tonijn in het midden. Leg de komkommer, mais, rode ui en jalapeño rondom de vis.
  • Bestrooi het gerecht met de chilivlokken en leg als final touch de nori in het midden van de bowl. Serveer de wasabimayonaise in een schaaltje ernaast.

Purple Rain

Bereidingstijd: 20 minuten voor 1 persoon

Dit heb je nodig:

100 g sushirijst – 125 g zalm van sushikwaliteit – 50 g rodekool – 50 g wortel – 50 g edamame boontjes – handjevol gemengde sla – 1 el gebakken uitjes – 1 tl zwarte/witte sesamzaadjes – sesam Miso Gembersaus

Zo maak je het:

  • Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking. Indien nodig, was je de rijst voor het koken.
  • Snijd de zalm met een scherp mes in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
  • Snijd de rodekool in dunne reepjes en snijd de wortel à julienne. Als je bevroren edamame boontjes gebruikt, ontdooi die dan in heet water.
  • Leg de gemengde sla in een kom en doe de rijst erbovenop. Leg de zalmblokjes in het midden.
  • Leg de rodekool, wortel en edamame boontjes rondom de vis.
  • Bestrooi het gerecht met de gebakken uitjes en sesamzaadjes, sesamzaadjes en voeg de Sesam Miso Gembersaus naar smaak toe.

Het poké kookboek boek bevat circa 50 eenvoudige recepten, samengesteld door de chef-kok van de Nederlandse restaurantketen Poké Perfect. Maak zelf thuis een heerlijke poké met vlees, vis of met vegetarische opties. De basis kan variëren (rijst of granen), maar alle poké bowls zijn gezond, lekker, snel klaar en helemaal Instagramperfect.

Het poké kookboek – Quinta Witzel & Gerrit Jan Witzel – Uitg. spectrum – 15 euro