Het WK-voetbal is een groot feest voor alle sportfans … maar ook voor alle lekkerbekken onder ons. Speciaal voor dit WK werkten de huischefs van de Rode Duivels –  samen met VLAM – negen WK-gerechten uit. Ze zijn geïnspireerd door Panamese, Tunesische en Engelse klassiekers en gemaakt met Belgische producten.

Per tegenstander van het nationaal elftal in de eerste ronde werkten de huischefs van de Rode Duivels – Bartel Dewulf en Frédéric Decruyenaere – drie verschillende recepten uit:

  • Panama: Gegrilde steak met papaya, avocado en kokosmelk / Mofongo (Panamese gehaktballetjes) / Kip met look en broccolini
  • Tunesië: Rundkofta met knolselder en komkommersambal / Tajine van kip met citroen en wortel / Vitello met Tunesische smaken
  • Engeland: Kipnuggets met bloemkool en aardappelpartjes / Côte à l’os met watermeloen en pas de bleu / Varkensgebraad met geraspte venkel en sinaasappel

Panama: Gegrilde steak met papaya, avocado en kokosmelk

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

4 steaks • 2 grote uien in ringen • bloem • arachideolie • 2 avocado’s in blokjes • 1 blikje zwarte boontjes • 125 g papaya in blokjes • koriander • kokosmelk • 4 zoete aardappelen • 2 el olijfolie • 1 el wijnazijn • limoensap • zeezout
Voor de marinade: 6 hele Spaanse pepertjes • 3 teentjes look • 180 g bieslook gehakt • 3⁄4 tl kaneel • 3⁄4 tl muskaatnoot • 3⁄4 tl piment • 180 ml moutazijn • 180 ml sojasaus • 1 el bruine rum • 1 el azijn • zout

Zo maak je het

  • Meng alle ingrediënten van de marinade in een schaal en leg er de steaks in.
  • Laat de gemarineerde steaks gedurende een drietal uren in de koelkast staan.
  • Haal de uiringen door de bloem en fruit ze in de arachideolie. Haal de uiringen uit de pan als ze mooi bruin zijn en laat ze uitlekken op een keukenpapier.
  • Meng de avocado’s, zwarte boontjes en papaya met de gehakte koriander, olijfolie,
    wijnazijn en wat limoensap.
  • Gril de steak en leg die op de salade. Werk af met de gefruite uiringen.
  • Leng de marinade aan met kokosmelk en laat even doorkoken.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd in frietjes.
  • Leg de frietjes naast elkaar in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zeezout. Bak de frietjes gedurende 10 minuten in de oven (180°C).

 

Tunesië: Tajine van kip met citroen en wortel

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

1 kip in 4 verdeeld • 750 cl kippenbouillon • 2 uien fijngesneden • 500 g (gekleurde) wortels • 4 el bladpeterselie fijngesneden • 4 el korianderblaadjes fijngesneden • 1 kaneelstokje • 2 ingemaakte citroenen in kwartjes • 250 g ontpitte zwarte olijfjes • sap van een halve citroen • olijfolie

Voor de marinade: 2 teentjes look fijngesneden • saffraandraadjes • 1⁄2 el gemberpoeder • 1⁄2 el komijnpoeder • 1⁄2 el paprikapoeder • 1⁄2 el zout • zwarte peper van de molen • 2 el zonnebloemolie • 2 el olijfolie

Zo maak je het

  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Bestrijk de stukken kip met de marinade.
  • Leg de gemarineerde stukken kip in een kom en laat een nacht rusten in de koelkast.
  • Doe de olijfolie in de tajine en voeg de kip toe. Voeg de uien, peterselie, koriander en
    kaneel toe. Overgiet met de kippenbouillon tot de kip half onder staat.
  • Laat 45 minuten stoven op een zacht vuur. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe om
    uitdroging te voorkomen.
  • Schil de wortels en snijd in reepjes. Voeg de wortels toe aan de kip en laat nog 20
    minuten zacht sudderen.
  • Doe daarna de citroenen, het citroensap en de olijven bij de kip en laat alles 10 minuten stoven.
  • Haal de kip, citroenen, wortels en olijven uit de tajine. Kook de saus in tot ongeveer 3 dl. Werk af met peper.
  • Lekker met couscous.

 

Engeland: Varkensgebraad met geraspte venkel en sinaasappel

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

1 varkensgebraad • 2 el honing • 3 el tijm • 1 venkel • 1 sinaasappel • 600 g bintjes (aardappel) • pickles • peper en zout • beetje dragon • wijnazijn (bv. Chardonnay) • olijfolie • scheutje sojamelk • 200 ml melk

Zo maak je het

  • Leg het vlees in een hete pan met olie en bak mooi bruin langs beide kanten. Kruid met peper en zout. Bestrijk met de honing en kruid met tijm. Zet het vlees in de oven voor 20 minuten op 180° C.
  • Snijd de venkel in fijne plakjes en spoel deze in ijskoud water. Giet af met een zeef.
    Besprenkel de venkel met wat olie en kruid met een snuifje zout en peper.
  • Hak de verse dragon en strooi over het vlees.
  • Schil de sinaasappel door met een mes voorzichtig tussen de schil en het vruchtvlees
    te snijden (à vif). Snijd nadien in partjes, dit doe je door telkens mooi langs de vliezen te
    snijden. Voeg de partjes toe aan de venkel.
  • Pers de rest van de sinaasappel uit boven het mengsel. Meng alles goed, voeg olijfolie toe
    en giet er wat azijn over. Laat even rusten in de koelkast.
  • Schil de aardappelen en kook ze. Plet de aardappelen met een vork en roer er de pickles onder. Giet er de melk bij en kruid met peper en zout. Voeg wat olijfolie toe. Het hoeft geen echte puree te zijn, maar mag eerder geprakte aardappel zijn.
  • Haal het vlees uit de oven, leg het op een schaal en giet er het braadvocht over heen.
  • Hergebruik de bakresten in de pan en deglaceer met sojamelk. Laat dit even goed
    doorkoken en roer alle aanbaksels van het vlees los zodat de smaak ervan goed opgenomen wordt in de aangedikte saus.
  • Giet de saus door een zeef en werk af met een beetje zout en peper. Roer met een
    garde door het mengsel. Voeg nog wat fijngesneden dragon toe.

Wil je alle WK-recepten ontdekken, dan kan je terecht in de supermarkt, bij de slager in de buurt of op www.lekkervanbijons.be.

Smakelijk!