Het belooft prachtig lenteweer te worden dit weekend, dus velen zullen de barbecue bovenhalen. Wil jij het graag eens wat origineler aanpakken? Leg dan eens wat heerlijke groenten op de gril. Yum!

De barbecue lijkt vaak enkel voorbestemd om vlees te grillen. Maar wat dacht je van wat lekkere groenten erop te gooien? Dit zijn enkele creaties die perfect klaar te maken zijn op de BBQ.

Salade met tomaten, aubergine en courgette

Wat heb je nodig?

1 teen knoflook
8 el olijfolie
4 el balsamicoazijn
2 romatomaten
1 aubergine
1 courgette
10 g platte peterselie (bakje à 20 g)

Hoe maak je het?

1. Pers de knoflook uit en meng met ¾ van de olie en de azijn. Breng op smaak met peper en zout.
2. Halveer de tomaten. Snijd de aubergine en courgette in schuine dikke plakken. Besprenkel alle groenten met de dressing.
3. Gril de groenten op de barbecue tot ze gaar zijn. Keer halverwege.
4. Snijd de blaadjes peterselie fijn.
5. Leg de groenten op een schaal, besprenkel met de rest van de olie en bestrooi met de peterselie.

Salade met burrata en salsa verde

Wat heb je nodig?

1 aubergine
1 courgette
2 paprika’s
1  burrata
3 ansjovisfilets
1 bol knoflook
1 bosje basilicum
1 citroen
1 el kappertjes
150 ml  olijfolie extra vierge
peper en zout
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd

Hoe maak je het?

1. Verpak de bol knoflook in zilverpapier. Leg 20 minuten in de barbecue bij de kolen.
2. Leg alle ingrediënten voor de salsa verde, behalve de citroen en olijfolie, op een grote snijplank. Snij ze fijn en meng ze. Rasp de citroenschil erboven en ga verder met mengen en hakken. Doe het mengsel in een kom en voeg wat olijfolie toe. Voeg een scheut citroensap toe, en zout en peper.
3. Snij de aubergine en courgette in plakjes. Bestrooi ze met zout en peper en druppel er wat olijfolie over.
4. Gril de plakjes aubergine en courgette tot ze zacht en geschroeid zijn. Keer halverwege om. Doe ze in een kom en doe er wat olijfolie bij.
5. Snij de paprika’s in stukken en verwijder de zaadjes. Leg ze ook op de rooster tot de schil zwart is. Doe ze in een kom en bedek ze strak met vershoudfolie. Wrijf na 10 minuten de schil eraf en voeg het vruchtvlees toe aan de aubergine en courgette.
6. Verdeel de groenten over een grote schaal. Knijp de tenen knoflook uit de schil, druppel wat van de salsa verde over de groenten en schep alles goed door elkaar. Voeg de in stukken gescheurde burrata toe. Schep er nog wat van de salsa verde over en serveer.

Gevulde courgette

Wat heb je nodig?

2 bolcourgettes
1 rode paprika
1 tomaat
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
6 eetlepels geraspte kaas
peper en zout

Hoe maak je het? 

1. Snijd de bovenkanten van de courgettes en hol ze uit met een lepel. Pas er hierbij op dat je ze niet te ver uitholt.
2. Bewaar het vruchtvlees van een van de courgettes en snijd het in kleine stukjes. Doe het in een kom.
3. Snijd de tomaat in vieren en ontdoe ze van het vruchtvlees. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Doe dat bij de stukjes courgette.
4. Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg toe aan de kom.
5. Voeg de helft van de geraspte kaas, de Italiaanse kruiden en wat peper en zout toe en meng alles door elkaar.
6. Vul  de bolcourgettes tot de rand met het mengsel. Strooi er de pijnboompitten en de rest van de geraspte kaas over.
7. Zet de gevulde courgettes op het rooster en gaar ze tot de kaas mooi gesmolten is.