Als hartstochtelijke kattenfreak vind ik natuurlijk dat katten de meest intelligente huisdieren van allemaal zijn, al moet ik toegeven dat honden ook behoorlijk bij de pinken zijn. Dat kunnen niet alleen hondenbaasjes trots bevestigen maar wordt ook door wetenschappelijk onderzoek gestaafd. En je trouwe viervoeter is zelfs slimmer dan je denkt want het diertje heeft namelijk door wanneer je keihard aan het liegen bent. Want ook dat werd wetenschappelijk onderzocht.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat honden onze menselijke spraak begrijpen. Nu moet je niet meteen gaan voordragen uit Ulysses, daar wordt geen hond niet wijzer van. Uit onderzoek van de Eotvos Lorand Universiteit in Hongarije bleek dat honden vooral toonhoogtes en woorden herkennen. De manier waarop je iets zegt, is belangrijk voor het beestje; honden gaan aan woorden met een specifieke toonhoogte een betekenis toekennen en daarop passend reageren. Ze doen dat het best op woorden die op een vrolijke en positieve toon worden uitgesproken en het slechts op agressieve, negatieve woorden. Wat ons eerlijk gezegd weinig verrast: reageren wij mensen niet net op dezelfde manier (los van het kwispelstaarten bij positieve woorden natuurlijk)?

Wat we wel verbazingwekkend vonden, was dat honden doorhebben wanneer je tegen hen liegt. De Kyoto University in Japan onderzocht hoe honden kunnen leren wie ze moeten vertrouwen en wie niet. Ze deden dat door 34 honden te testen. Elke hond werd individueel getest. Eerst werden de hond door een man naar een kom met hondenbrokken gestuurd. De man maakte daarbij duidelijk dat hij het was die de lekkere kom had aangewezen. In een volgende ronde stuurde de man de hond opnieuw naar een kom, maar die bleek leeg tot grote teleurstelling van de hond leeg te zijn. Tijdens een derde ronde stuurde de man de honden naar diezelfde kom, maar nu zat er toch eten in. De hond hapte echter niet toe en negeerde de instructies van de man. De hond toonde in deze fase vooral blijk van argwanen: de man was immers niet te vertrouwen.

Bij deze dus. Je hond weet wanneer je liegt. Al betwijfel ik of je hond je ook een afkeurende blik toewerpt als je beweert dat je die nieuwe schoenen in de uitverkoop gescoord hebt (want alleen mannen geloven dat, niet?).