Ook zoveel (familie)bezoekjes op de agenda staan tijdens de nieuwjaarsmaand? Vooral niet stressen omdat je huis niet tiptop in orde is en zeker niet als een gek beginnen poetsen. Jouw gasten letten namelijk vooral maar op een paar details. Zo breng je ze in orde.

1. Alles begint met de entree

Een eerste indruk is alles, ook wat jouw huis betreft. Een mooi ingerichte en nette gang is het halve werk. Zorg er dus voor dat alles er proper is, dat alle jassen en schoenen netjes opgeborgen zijn en vooral: dat er ook voldoende plaats is om de jassen, sjaals en mutsen van je gasten een plaatsje te geven.

Tip: heeft je huis een kleine, nauwe gang? Hang dan een grote, lange spiegel aan de muur en je inkom lijkt meteen veel groter.

2. Verwijder haren van huisdieren

Een zetel vol katten- of hondenharen kan echt niet, en al zeker niet als je daar je gasten in wil laten zitten! Zelf ben je natuurlijk dol op je huisdier, maar niet iedereen heeft het zo begrepen op je harige huisgenoten. Alles even goed checken en stofzuigen dus, voor je die kritische gasten ontvangt.

3. Check of je wel voldoende ruimte hebt, en pas aan

Een uitnodiging is vlug uitgedeeld maar na even nadenken kom je tot de conclusie dat je eigenlijk niet voldoende ruimte hebt om iedereen een plaatsje te geven. Dan zal je op voorhand een beetje moeten reorganiseren! Plaats je eettafel bijvoorbeeld tijdelijk in de woonkamer (of maak je tafel groter door er kleinere tafeltjes bij te plaatsen). Haal zetels weg, kleine kastjes aan de kant… maakt niet uit maar zorg ervoor dat iedereen een plaatsje heeft.

4. Extra bergruimte

Komt de hele familie langs? Besef dan dat je ook alle drank en het eten of versnaperingen ergens tijdelijk moet stockeren. Eventueel maak je op voorhand wat extra plaats vrij, maar het is zeker iets om over na de denken.

5. Het toilet

Uiteraard dient je toilet helemaal proper te zijn, maar heb je ook gedacht aan voldoende rollen wc-papier, een vers stukje zeep om de handen te wassen en propere handdoeken? Vergeet ook een lekker ruikende verfrissingsspray niet, altijd handig om gênante geurtjes mee te verdoezelen.

6. Haal een beetje groen in huis

In plaats van verborgen hoekjes en kantjes in je huis te schrobben – die toch niemand ziet – kun je beter wat extra planten en bloemen in huis halen. Ze fleuren letterlijk een ruimte op en zorgen voor een instant goed gevoel. En het oogt stijlvol natuurlijk.

7. Ruim op (of doe alsof)

Het is de vloek van elk huishouden: rommel die als plots lijkt rond te slingeren en zich mysterieus lijkt te vermeerderen. Denk maar aan tijdschriften, boeken, vuile glazen, post of enveloppen van post, kleine papiertjes allerhande… Opruimen is de boodschap, en als je niet veel tijd hebt, dan doe je maar alsof. Ga eerst rond en haal alles weg wat weggesmeten moeten worden, zoals papierrestjes en lege enveloppen. Bij een volgende ronde haal je alles weg wat niet thuishoort en een beter plaatsje verdient, zoals de lege glazen of de boeken en tijdschriften. De rest, waar je niet meteen raad mee weet, doe je voor één keer allemaal in een grote mand of zak die je uit het zicht zet (bijvoorbeeld in de berging). Na het feestje kun je rustig de dingen sorteren en ze een definitieve plek geven (of weg doen indien nodig).