Bokes, stuutjes, bootjes, rondummekes, een tartine’ke of bammekes. Een boterham maakt deel uit van onze eetcultuur en je kan er volop mee variëren. De IJslandse kitchenista Dagny Ros zet ons graag op weg met enkele verrassende broodreceptjes.

Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is mama van drie en de passie voor eenvoudig en lekker eten zit haar in de genen. “Met pure eerlijke en liefst lokale ingrediënten en smaken maak je de lekkerste dingen. Mensen zijn vaak ‘bang’ van brood en zuivel, maar als je kiest voor kwaliteit en een evenwichtig voedingspatroon, dan is daar helemaal niets mis mee”, legt Dagny uit. “Boterhammen zijn een vast onderdeel van ons weekmenu. Boterhammen hoeven helemaal niet saai te zijn, ik wil hiermee jong en oud inspireren om ook plezier te beleven aan eten maken, ook al gaat het om een ‘eenvoudige’ boterham.”

Reykjavik Rookie

Ingrediënten (voor 4 personen)

Brood & beleg: 4 dikke sneden donker brood (bv. roggevolkorenbrood  of zuurdesem), 4 sneden Passendale Lightesse kaas, halfvolle Balade smeerboter, 1 komkommer in dunne linten gesneden, ½ avocado in partjes gesneden, 150 gr grijze garnalen

Pesto van avocado: 1/2 avocado, handvol basilicumblaadjes, 1 teentje look, zeste en sap van 1 citroen, 100 gr pijnboompitten, 1/2 dl olijfolie, 1/2 dl water (om aan te lengen naar smaak), grof zeezout en peper.

Zo maak je het

  • Voor de pesto: Blend alle ingrediënten tot een smeuïge pesto.
  • Smeer een laagje boter op het brood, voeg een genereuze laag avocadopesto toe, een sneetje kaas, enkele komkommerlinten en een gulle hoeveelheid garnalen en tuinkers. Kruid af met peper & grof zeezout.

Pulled bread

Ingrediënten (voor 6 à 8 personen)

1 groot rond brood (rogge of zuurdesem) niet gesneden, 1 pakje Passendale Fruitig sneetjes, 1 pakje Passendale Classic bloc, halfvolle Balade smeerboter, dagelijkse roomboter van Balade (om te bakken), enkele takjes verse tijm, 1-2 el honing, 2 ‘handjes’ pecannoten grof gehakt, 3 sneden parmaham (voor de vegetariërs zonder), handvol veenbessen

Zo maak je het

  • Verwarm de oven op 180° C.
  • Snij met een kartelmes een kruispatroon in het brood tot 2 cm van de bodem.
  • Bak de pecannoten licht aan in een droge pan.
  • Voeg 1 el roomboter toe in de pan, enkele takjes verse tijm en 1-2 el honing.
  • Smeer de inkepingen genereus in met de smeerboter.
  • Vul de holtes met gescheurde stukjes Passendale Fruitig, enkele takjes tijm en reepjes parmaham.
  • Vul het brood verder op met de veenbessen en de gebakken pecannoten (hou een restje op kant).
  • Verpak het brood in bakpapier en verwarm circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.
  • Neem het brood uit de oven, open het bakpapier en vul voorzichtig met de rest van de pecannoten en kleine blokjes Passendale Classic.
  • Bak het brood vervolgens (onbedekt) nog circa 5 minuten af tot de kaas gesmolten is en serveer het brood warm.

Serveertip

Zet het brood op tafel en laat iedereen er stukken uit plukken of dien op met verse soep of als origineel idee op de brunchtafel.