Sommige elementen in je interieur laten de ruimte kleiner lijken. Gelukkig zijn er manieren om het geheel er (optisch) groter te doen uitzien. Met de juiste kleuren, accessoires en indeling kan je een heel nieuwe look aan je huis geven.

1. Lichte kleuren

Met lichte en neutrale kleuren kom je al een heel eind. Laat die lichte kleuren ook in andere dingen terugkomen, zoals in gordijnen. Het is een goed idee om gordijnen te kiezen die dezelfde kleur hebben als de muren. Zo zal je plots een ‘grotere’ kamer hebben.

2. Op pootjes

Zetels, kasten, wat dan ook, ze zullen de ruimte vergroten als ze op poten staan. Zo creëer je extra ‘ruimte’ onder de objecten.

1

3. Dubbel gebruik

Als je niet veel plaats hebt, kan je maar beter meubels kopen die multifunctioneel zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een poef waarin je ook dingen kan opbergen, zoals een deken of boeken.

4. Vol is te vol

Dit lijkt heel logisch, maar toch doen we het allemaal wel eens: alles te vol zetten. Overal duikt decoratie op, kasten staan vol en geen enkel schap is nog leeg. Daardoor lijkt de ruimte ook chaotisch en kleiner. Laat dus gerust hier en daar nog een plaatsje vrij.

5. Kleiner maken

Heb je niet veel plaats, dan kies je beter voor makkelijk op te bergen stuks. Stoelen die je kan dichtklappen en wegzetten, een tafel die je groter kan maken als dat nodig is… Dat zijn handige meubels om te gebruiken in een klein interieur.

2

6. Accenten

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een compleet wit interieur hebt. Je mag gerust kleuraccenten aanbrengen. Ga dan wel enkel voor tinten van die accentkleur.

7. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Een ruimte groter doen lijken, draait volledig om misleiding. En wat je dan zeker in huis moet hebben, is een spiegel. Het is bovendien een van de makkelijkste manieren om een kamer groter te maken.

3

8. Eyecatcher

Het is niet omdat je een kleine ruimte hebt, dat alles klein moet zijn. Ga voor een groter item, een eyecatcher, die zal het geheel er niet kleiner uit laten zien. Natuurlijk moet je niet de hele kamer vol zetten met grote dingen, dat heeft een averechts effect.

9. Van binnen naar buiten

Gebruik natuurlijk licht. Dat zal de kamer optisch groter maken. Laat ramen dus zoveel mogelijk vrij en zet er niet te veel of zelfs geen spullen voor.

10. Verticaal

Ga voor verticale elementen die de ruimte zullen opentrekken. Het zal de kamer hoger doen lijken.

4

(foto’s iStock en Pinterest)