Nu de dagen echt korter worden, krijgen we weer zin in troostende en heerlijke maaltijden. En dan denken wij vooral aan: lekkere smeuïge kaasgerechten! Wij trakteren met drie receptjes die niet alleen makkelijk te maken zijn, maar ook nog eens heerlijk smaken. Wedden dat je hiermee scoort!

1. Pizza met tomaat, bresaola en rucola

Dit heb je nodig:

1 zakje geraspte kaas speciaal voor Pizza van Entremont

1 vel pizzadeeg

1 potje tomatensaus

12 rode en gele kerstomaatjes

6 sneetjes bresaola

Enkele zwarte olijven

Enkele blaadjes rucola

Enkele blaadjes basilicum

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200°C (th. 6-7). Was de kerstomaatjes en snij ze in tweeën.
Rol het pizzadeeg uit op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Besmeer het hele
oppervlak met de tomatensaus en leg er de halve kerstomaatjes op. Strooi de
basilicum en de kaas speciaal voor Pizza van Entremont erover. Werk af met zout en peper en laat 15 tot 20 minuten bakken in de oven. Controleer regelmatig. Leg de sneetjes bresaola op de pizza zodra hij uit de oven komt en serveer met enkele blaadjes rucola.

Tip: de bresaola kan worden vervangen door grisonvlees.

2. Witloof in de oven

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

8 stronkjes witloof

8 plakken gekookte beenhesp

40 cl melk 2 teentjes look

4 eetlepels meel

150 gr boter

300 gr geraspte Entremont voor Gratineren

1 theelepel suiker

Zout, peper

Nootmuskaat

Zo maak je het:

Maak het witloof schoon en neem de buitenste bladeren weg en verwijder de onderkant van de wortel om de bittere smaak weg te nemen. Pel de teentjes look en hak deze fijn. Smelt op middelhoog vuur 50 gr boter in een steelpannetje. Voeg het witloof toe met wat water en de suiker. Laat het 15 minuten smoren met het deksel op de pan. Voeg na 5 minuten koken de look toe. Roer regelmatig totdat het witloof licht karamelliseert. Laat het witloof 30 minuten uitlekken en vang 30 cl kookvocht op. Het witloof moet zo veel mogelijk vocht kwijtgeraakt zijn voor de volgende etappe.

Bereiding van de bechamelsaus: smelt op hoog vuur 100 gr boter in een steelpannetje. Voeg het meel toe zodra de boter goed gesmolten is en laat dit van het vuur af al roerend bruin worden. Zet het steelpannetje terug op het vuur en voeg beetje bij beetje al
roerend de melk toe. Voeg het kookvocht van het witloof toe. Blijf roeren. Zet het vuur zachter. Voeg zout en peper en veel geraspte nootmuskaat toe. Voeg de helft van de geraspte Entremont voor Gratineren toe en laat de saus al roerend smelten. Laat het mengsel tot een romige dikke saus indikken.

Bereiding van de ovenschotel: verwijder het zwoerd van de hesp. Rol ieder stronkje witloof in een plak hesp en leg deze in een ovenschaal. Schenk de bechamelsaus over alle rolletjes witloof. Bak het gerecht in 20 minuten gaar in een op 210° voorverwarmde oven. Strooi na 10 minuten bakken de rest van de geraspte Entremont voor Gratineren over het gerecht voor een mooi bruin korstje. Warm serveren met gestoomde aardappels, een lekkere puree of eigengemaakte dikke frieten.

3. Macaroni met prei en spek

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

320 g macaroni

2 preien

60 gr spek

80 gr geraspte kaas speciaal voor Pasta van Entremont

1 zakje saffraan

2 takjes tijm

2 eetlepels extra vierge olijfolie

Peper en zout

Zo maak je het:

Maak de prei schoon, verwijder het groene gedeelte en de harde buitenbladeren en snij ze in schijfjes. Snij het spek in reepjes. Bak het spek in een braadpan en giet het braadvet weg. Giet de olijfolie in een steelpan en stoof de prei. Voeg een beetje water, zout, peper en de saffraan toe, bak een tiental minuten op een zacht vuurtje en voeg dan het spek
en de fijngehakte tijm toe. Kook de pasta al dente in gezouten water, giet af en breng op smaak met de saus, bestrooi met de geraspte kaas speciaal voor Pasta en dien onmiddellijk op.

Info en meer recepten: www.entremont.be