Aan een lekker stukje kaas kunnen we zelden weerstaan. Als we tijdens onze zoektocht naar zomers lekkers op twee gerechtjes botsen waarin kaas een hoofdrol speelt, dan testen we deze met plezier. Probeer ze zelf ook maar eens!

Nourish Bowl met Entremont-emmentaler

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 glazen quinoa
  • 100 g Entremont-Emmentaler in porties
  • ½ broccoli
  • 100 g peultjes
  • 200 g pompen
  • 8 rode minipaprika’s
  • 100 g rode kool
  • ½ ui
  • 15 g boter
  • 15 cl olijfolie
  • 1 eetlepel zachte mosterd
  • Het sap van een halve sinaasappel
  • 30 g geroosterde hazelnoten
  • 30 g boter
  • 1 teentje look, geplet
  • 1 takje tijm
  • Peper en zout

Zo maak je het:

Schil de ui en hak deze fijn. Laat de ui slinken in een steelpan met 15 g boter. Voeg de quinoa toe, roer om en fruit gedurende 2 minuten. Voeg vier glazen water toe en zet op hoog vuur. Dek af wanneer het water kookt en zet het vuur lager. Laat ongeveer een kwartier pruttelen op een zeer laag vuur. Werk los met een vork en kruid met peper en zout. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Smelt 15 g boter in een pan met een teentje geplette look en een takje tijm. Voeg de pompoen-blokjes toe en stoof een tiental minuten op middelhoog vuur. Besprenkel de minipaprika’s met olijfolie en bak ze 10 à 15 minuten in de oven op 200 °C. Was de broccoli en snijd ze in roosjes. Blancheer de broccoli en de peultjes even in gezouten kokend water. Giet af en koel even af onder een koude waterstraal. Bereid de saus door de mosterd te mengen met het sinaasappelsap, te kruiden met peper en zout en op te kloppen met een garde terwijl u langzaamaan olijfolie toevoegt. Snijd de Entremont emmentaler in blokjes en maak de nourish bowl. Schik alle elementen, wissel de kleuren af en plaats de blokjes Entremont emmentaler in het midden. Besprenkel ten slotte met saus en bestrooi met geroosterde hazelnoten.

Focaccia met kerstomaatjes en geraspte Spécial pizza-kaas

Dit heb je nodig:

  • 325 gr water op kamertemperatuur
  • 30 g verse gist
  • 625 g bloem
  • 65 g olijfolie
  • 13 g zout
  • Rozemarijn
  • Fleur de sel
  • Olijfolie
  • 1 zakje geraspte Spécial Pizza-kaas van Entremont
  • 1 mooie tros kerstomaatjes

Zo maak je het:

Verwarm de over voor op 220° C. Doe het water op kamertemperatuur in een slakom. Voeg er de verkruimelde gist aan toe. Meng met de garde. Doe de bloem, de olie en het zout in de kom van een keukenrobot die over een kneedhaak beschikt. Zet de keukenrobot op minimumsnelheid en voeg geleidelijk aan het water en de gist toe tot u een homogeen deeg krijgt. Kneed 1 minuut op minimumsnelheid en 5 minuten op snelheid 2 tot dat de consistentie glad en elastisch wordt. Doe het deeg in een ingeoliede kom. Dek af met keukenfolie en laat op een warme plek rijzen totdat het deeg verdubbeld is in volume. Verwijder de luchtbelletjes door het deeg op het werkvlak te slaan en rol uit tot een rechthoek. Leg het deeg op uw bakplaat en rek de randen wat uit om het formaat aan te passen. Maak gaatjes met uw wijsvinger, besprenkel met olijfolie en bestrooi met rozemarijn. Bak een tiental minuten op de gele stand en druk vervolgens de kerstomaatjes in het deeg. Bestrooi rijkelijk met geraspte Spécial Pizza-kaas van Entremont en bak vervolgens 10 à 15 minuten op de rode stand (gratineren) totdat de focaccia goudgeel is.

Smakelijk!

Bron: Entremont