Niet enkel onze huid moet tijdens de warme zomerdagen beschermd worden. Ook onze haren kunnen wel wat extra zorg gebruiken. Want zo’n dagje strand is slechter voor je haar dan je denkt. De zon zorgt ervoor dat het droog wordt en het chloor- en zeewater tasten de glans aan en maken het breekbaar. Maar geen nood! Met deze tips zijn je haren deze zomer goed beschermd.

1. Smeren, smeren en smeren

Net zoals je zonnecrème op je huid smeert, kan je ook van alles op je haar smeren. Geen zonnecrème uiteraard. Gebruik elke dag een vochtinbrengende conditioner om je haar extra te voeden en te hydrateren.

Is je kapsel daarna nog steeds heel droog en mist het nog steeds glans? Gebruik dan af en toe wat haarolie. Maar overdrijf hier niet in. Ook shampoo met UV-bescherming kan jouw redding zijn. Ze zijn vaak wat prijziger maar als je haar erg snel beschadigd geraakt, is het misschien toch het proberen waard.

2. Vermijd extra warmte van haartools

Gebruik op vakantie geen haardroger of stijltang om je haar in model te brengen. Zo breng je het alleen maar meer schade toe. Laat in plaats daarvan je haar aan de lucht drogen en style het eens op een andere manier. Bijvoorbeeld met een serum of een beachspray.

3. Hats are a girl’s new best friend

Ze dienen niet alleen om een zonneslag tegen te houden. Hoeden en petten kunnen je haren ook beschermen tegen gevaren van dat dagje zon, zee en strand. Ze zijn uiteindelijk toch niet meer zo fout als vroeger. Tenminste, als je het juiste model draagt.

Wat je ook kan doen, is je haren in een grote dot dragen, zodat ze niet direct in aanraking komen met de zon. Zo blijft het beter beschermd tegen de hitte. En met een leuk haaraccessoire ziet het er nog eens mooi uit ook.

4. Let op wat je eet

Je zou het misschien niet meteen denken, maar wat je eet, heeft ook invloed op de kwaliteit van je haar. Laat af en toe dus eens die cocktail staan en drink voldoende water. Probeer ook elke dag genoeg groenten en fruit te eten. Op die manier voorzie je je lokken van extra vocht en vitaminen.

5. Spoel je haar met proper water voor en na het zwemmen

Het is ook een goed idee om voor het zwemmen je haren even nat te maken met gewoon kraanwater. (Het beste is natuurlijk om chloor en zoutwater te vermijden, maar hé: het is en blijft vakantie.)

Op die manier kunnen de chloor en het zout niet zo snel in je haar dringen. Deels doen ze dat natuurlijk wel. Spoel daarom ook na het zwemmen je haar nog even goed met proper water of met een klein beetje shampoo.