Het klinkt gek maar het bestaat, een plant adopteren, maar het kan in Leiden. Deze Zuid-Hollandse stad heeft trouwens veel meer in petto voor groen liefhebbers, van stille hofjes tot een botanische tuin. Voeg daarbij een reeks bezienswaardigheden en de factor gezelligheid en je hebt het ideale recept voor een leuke citytrip.

Naar het plantenasiel

Nog nooit gehoord van een plantenasiel? Ga dan eens kijken in het asiel van Leiden waar planten met liefde worden verzorgd. Planten die al eens een blaadje laten hangen worden doorgaans snel weggegooid en vervangen. In Leiden kan je ze naar het asiel brengen waar ze door de plantendokters nieuw leven wordt ingeblazen. Als het groen weer straalt kan je zo’n herboren plant adopteren en een nieuwe thuis bezorgen.
Het plantenasiel van Leiden ligt dichtbij het station. Op het einde van een citytrip kan je dus even langslopen en een plantje of stekje meenemen.

 

Het verhaal van de tulpenbollen

Wist je dat de eerste tulpen in Nederland in Leiden werd gekweekt. Dat ging als volgt. De bollen kwamen in 1562 aan in Antwerpen. Een koopman ontdekte ze tussen andere koopwaar en hij dacht dat het uien waren. Later kwamen ze in handen van de botanicus Carolus Clusius. Hij plantte de bloem in de Hortus Botanicus van Leiden en kweekte tulpen in allerlei kleuren. Het verhaal gaat dat op een nacht een aantal tulpenbollen werden gestolen en verkocht aan de boeren in de streek boven Leiden, nu nog altijd de Bollenstreek genoemd.

Oudste botanische tuin van Nederland

Voor een rustgevende wandeling ga je naar hét groene hart van Leiden, naar de Hortus Botanicus, vooral in het voorjaar een pracht voor het oog. De tuin werd aangelegd in 1590. De eerste grote tulpencollecties van Europa zijn hier gekweekt en in de 18de eeuw werden er 700 onbekende planten uit Japan en China geïntroduceerd.
Er staan tal van activiteiten op de agenda zoals het Nachtschade-weekend over het leven van de tomaat, aardappel en andere leden van de nachtschadefamilie (21-22 april), open imkerij dagen (14-15 juli) of een zomeravondwandeling tropische smaken (18 juli).

Leidse hofjes

 

Het groene Leiden ontdek je tijdens een Hofjeswandeling. Leiden telt 35 van deze idyllische plekjes, vrijwel allemaal in de binnenstad, weg van het stadsrumoer.

Hier lijkt het alsof de tijd is stilgestaan. Ervaar de rust van deze groene oases tijdens een speciale stadswandeling langs twaalf van de mooiste hofjes.

Info: www.visitleiden.nl

Leiden combineert bezienswaardigheden uit een rijk historisch verleden met de sfeer en de gezelligheid van een hedendaagse universiteitsstad. Het Zuid-Hollandse Leiden, halfweg tussen Den Haag en Amsterdam en niet eens zo ver van het Noordzeestrand, is rijk aan musea en evenementen. De binnenstad is sfeervol, met zijn oude grachten en Leidse hofjes. Leiden is in veel opzichten een verrassende en dichtbije citytrip reisbestemming.