Ziet het weerbericht er veelbelovend uit en heb je wel zin in het organiseren van een trendy gardenparty? Behalve mooi weer en lekker eten zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken om rekening mee te houden, wil je er het feestje van het jaar van maken. Met onze tips maak je er een knaller van een tuinfeest van.

1. Nodig je naaste buren uit

Of je nu een bescheiden party organiseert voor vrienden of integendeel een uitgebreid feest voor de hele voetbalploeg/buurt/familie wil geven, nodig in elk geval je dichtste buren uit. Gaan ze op de uitnodiging in, dan hoef je je al geen zorgen maken voor eventuele geluidsoverlast. Blijven ze liever thuis, dan weten ze in elk geval al dat er op die bepaalde dag een feestje gegeven wordt en zullen ze al milder gestemd zijn als er al eens wat langer muziek gespeeld wordt.

2. Maak je tuin in orde

Je tuin hoeft er niet piekfijn uit te zien maar onkruid of een vuil terras dien je wel even aan te pakken.

3. Zorg dat er van alles voldoende is

En dan hebben we het niet alleen over voldoende eten, maar ook over genoeg stoelen, bestek en borden, glazen….

4. Zorg voor sfeervolle versiering

Extra sfeer brengen in de tuin is niet zo moeilijk als het lijkt. Met lampionnen en vlaggetjes creëer je een instant feestelijke ambiance. Heel erg leuk en trendy zijn jars (of ouderwetse weckbokalen) waar je een theelichtje in zet (voor de veiligheid bij voorkeur de theelichtjes op batterijen) of glowsticks in stopt. Ook kleine slingerlichtjes die je rond een boom bindt, zijn altijd een hit.

5. Kleed de tafel mooi aan

Tafellinnen, servies, tafeldecoratie… maak er je werk van en zorg voor een indrukwekkende ‘wauw-tafel’. Je gasten zullen zich meteen in een feestelijke bui voelen. Vergeet de tafeldecoratie niet maar zorg ook dat je tafel niet te vol staat. Je gasten moeten nog ruimte genoeg hebben om comfortabel te tafelen. Versier eventueel ook de stoelen voor een extra toets.

6. Zorg voor een zelfbedieningsbar

Heb je er de ruimte voor, dan is een klein drankenhoekje een leuk idee. Plaats alle dranken samen, met alle benodigdheden, ook voor het maken van een cocktail of een ander lekker drankje. Serveer zelf het eerste drankje, en leg aan je gasten uit dat ze de volgende drankjes gerust zelf mogen maken. Schrijf eventueel op een bordje enkele suggesties voor het maken van bijvoorbeeld gin-tonics of andere makkelijke drankjes.

7. Hou de drankjes koel

Vul een aantal ijsemmers, een vat of waar je maar aan denkt met ijs (in het warenhuis kun je grote zakken met ijsblokjes kopen) en laat daar de drankjes in afkoelen.

8. Maak het jezelf gemakkelijk

Als gastvrouw of -man is het leuk om effectief ook bij je gasten te zijn. Hou je menu sober en kies bijvoorbeeld voor een buffet. Makkelijker kan bijna niet! Organiseer je een casual feestje en wil je kosten besparen? Vraag je gasten dan om zelf ook iets mee te brengen; hapjes, een fles wijn… Wel goed op voorhand vragen wie wat meebrengt, anders eindig je misschien met 10 flessen rode wijn maar zijn er geen hapjes noch dessert!

9. Dekentjes voor als het frisser wordt

Koelt het flink af ‘s avonds? Laat iedereen er warmpjes bij zitten en haal er wat (fleece)dekentjes bij. Heerlijk gezellig en attent!Voorzie voor elke gast een dekentje, zo voelt niemand zich uitgesloten.

10. Een eigen kampvuur

Een kampvuur is ideaal om een feestje gezellig af te sluiten. Haal de vuurkorf boven en ga er samen met de gasten knusjes rond zitten. Eventueel kun je marshmallows voorzien om lekker te roosteren in het vuur.

Veel plezier!