Ljubljana is niet alleen de hoofdstad van Slovenië, maar tevens de meest groene en leefbare stad van Europa. En ook al is Ljubljana een relatief jonge stad (of misschien net daarom?), toch beschikt deze geheime parel over heel wat troeven om er een bijzondere en hippe citytrip te beleven.

Ljubljana wordt wel eens het nieuwe Berlijn genoemd en hoewel beide steden uiterlijk weinig met elkaar gemeen lijken te hebben, gaat de vergelijking beslist op. De coole atmosfeer en kunstzinnige initiatieven geven de stad een ietwat alternatief karakter, terwijl de gemoedelijke atmosfeer dan weer uitnodigt om gewoon te genieten en nog maar eens een terrasje mee te pikken. Ljubljana hoort daarom zonder twijfel op de bucketlist van elke hipster te staan.

1. Een stad op mensenmaat

Van alle Europese hoofdsteden is Ljubljana de kleinste, maar ook de meest aangename, met dank aan de groene en verkeersvrije binnenstad, de zuivere lucht en het heldere rivierwater van de Ljubljanica die door het hart van de stad loopt. De oevers van de rivier worden aan beide kanten ingenomen door gezellige terrasjes, alternatieve clubs en hippe loungebars, alsof het één grote partyscene betreft.

Tip: stand-up paddle is hip, ook in Ljubljana. Zo kun je er de stad al suppend ontdekken, vanop de rivier. Geen fan van suppen? Dan is de kayak een heel tof alternatief. Een leuke manier om Ljubljana eens vanuit een andere hoek te bekijken.

2. De stad leeft

Ljubljana is een charmant stadje, maar de grootste troef komt er eigenlijk van de Slovenen zelf, die erin geslaagd zijn om van hun stad een hippe en moderne plek te maken waar altijd wel iets te doen is. Jaarlijks worden er ruim 10.000 events georganiseerd, van festivals tot jazz-concerten en streetfoodfestivals, … noem maar op.

Zo kun je elke vrijdag in het centrum naar de ‘Open Kitchen’, een trendy foodmarket waar je talrijke Sloveense smaken kan proeven. De gerechten worden ter plaatse klaargemaakt door verschillende Sloveense chefs. Bezoek je Ljubljana in de late herfst en winter, zet je dan schrap voor authentieke kerstromantiek met prachtige verlichting en trendy streetfood.

3. Joze Plecnik gaf Ljubljana vorm

Dit jaar is het precies 60 jaar geleden dat Joze Plecnik stierf. De Sloveense architect maakte naam in Wenen en Praag en drukte ook op Ljubljana zijn stempel. Plecnik wordt beschouwd als een radicaal vernieuwer en wordt een beetje de Gaudi van Slovenië genoemd. Tijdens een bezoek aan Ljubljana zal je beslist verwonderd staan kijken naar de Drie Bruggen bij Tromostovje, een indrukwekkende constructie getekend door Plecnik.

Tip: de Drie Bruggen zijn het bekendste werk van Plecnik, maar de Nationale en Universitaire Bibliotheek wordt beschouwd als zijn belangrijkste werk in de hoofdstad. Neem er zeker eens een kijkje want het is heel erg indrukwekkend.

4. Draken en kastelen

Vallen jou vooral de vier immense draken op, die op de Drakenbrug over de Ljubljanica prijken? De draak is de beschermer van de stad, en het verhaal wil dat als er een maagd over de brug loopt, hij met zijn staart zwiept.

De drie bruggen en de draken zijn overigens samen met het kasteel Ljubljanski Grad de opvallendste trekpleister van de stad. Het kasteel torent boven de stad uit en is open voor bezoekers. Er is een funicular aanwezig waardoor je het kasteel makkelijk kunt bereiken. Ideaal ook voor een mooi zicht over de stad.

5. Alternatieve adresjes

Koffie en gebak betalen per minuut

In het Ziferblat café betaal je niet per koffie, maar per tijd dat je er doorbrengt. Het café wordt ook een beetje beschouwd als een ‘openbare woonkamer’ met bordspelen, kranten, bibliotheek en knutselmateriaal. (ljubljana.ziferblat.net)

Kunstwerken kopen per gewicht

Ook kunstgalerij Dobra Vaga doet het anders: de jonge kunstenaars verkopen er hun werken per kilo, het is eens iets anders. (www.dobravaga.si)

Overnachten in de gevangenis

In Ljubljana kun je overnachten in een oude militaire gevangeniscel, compleet met echte celdeuren.

Er zijn 20 cellen beschikbaar en bijzonder is dat elke cel ingericht is door een kunstenaar, waardoor elke ‘kunstcel’ een andere sfeer heeft. Spreek zeker de andere gasten eens aan en vraag hen om even een kijkje te mogen nemen in hun cel. (www.hostelcelica.com)

Artistieke elektriciteitscentrale

Stara Elektrarna, de oude elektriciteitscentrale, is niet alleen een beschermd monument maar ook de locatie voor de alternatieve scène. Alles begon toen in de jaren ‘80 kunstenaars niet gebruikte delen van de – toen nog steeds werkende – centrale inpalmden en er hun ding mee deden. Vandaag is de locatie een hotspot voor het organiseren van kunstexpo’s, theater en concerten.

Metelkova City

Tijdens de jaren ‘90 werd een voormalige militaire kazerne gekraakt door kunstenaars, vandaag is de locatie – nadat de overheid tevergeefs de plek wou slopen – een stadje in de stad op zich geworden boordevol alternatieve kunstgaleries, bars en kunststudio’s.

Je struikelt er over de meest bizarre streetart en andere kunstwerken en voelt overal een vernieuwende vibe.

Alle info over Ljubljana:  www.slovenia.info

 

 

 

 

(foto’s istock & pixabay)