Pannenkoeken met ricotta en zure kersen

83

17 SEPTEMBER 2013 | De Britse tv-kok Gizzi Erskine houdt van lekker en uitgebreid tafelen, maar niet van extra kilo’s en dus stelde ze het kookboek Skinny Weeks & Wicked Weekends samen. Haar opzet? Lekker maar ‘mager’ eten tijdens de week om tijdens het weekend voluit te gaan met eindeloze brunches, goddelijke etentjes en een goed gevulde namiddagthee, zonder schuldgevoel!

De herfst is in het land en daarom hebben wij zin in deze stevige pannenkoeken met ricotta en zure kersen. Lékker!!

pancakes_cherry_0007

 

Dit heb je nodig (2 personen): 250 g ricotta, 2 scharreleieren geklopt, 5 el bloem, 1/2 tl bakpoeder, 2 el suiker, 1 tl vanille-extract, 200 g verse zure kersen of morellen, zonder pit, 1 el olijfolie, ahornsiroop om te serveren.

Zo maak je het: Doe de ricotta in een grote kom en roer hem glad. Voeg de eieren een voor een toe en meng telkens goed. Voeg de bloem, het bakpoeder, de suiker en het vanille-extract toe en maak er een beslag van (het beslag zal een beetje klonteren maar daarover hoef je je geen zorgen te maken). Roer er ten slotte voorzichtig de kersen door. Er zal misschien een beetje sap vrijkomen in het beslag, maar dat is juist mooi. Probeer alleen niet te veel te roeren.

Verhit een koekenpan of braadpan op middelhoog vuur. Doop een stuk keukenpapier in de olie en wrijf de bodem van de pan ermee in. Giet enkele eetlepels beslag in de pan, zodat je een kleine pannenkoek hebt. Eventueel kun je verschillende pannenkoeken tegelijk bakken.

Bak de pannenkoeken 1-2 min., of tot de onderkanten lichtbruin zijn. Draai ze om en bak ze nog een minuutje, tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat de pannenkoeken uit de pan op keukenpapier glijden. Herhaal tot het beslag op is. Serveer heet met de ahornsiroop.

 

gizziGizzy Erskine is dé kooksensatie van Engeland. Zij presenteert onder andere één van de populairste kookprogramma’s op de BBC: Cook yourself thin.

Haar kookboek Skinny Weeks & Wicked Weekends werd uitgegeven bij Van Dishoeck (www.wpg.be).

Nina Tack