Passievruchten pudding met frambozen

107

25 SEPTEMBER 2013 | De Britse tv-kok Gizzi Erskine houdt van lekker en uitgebreid tafelen, maar niet van extra kilo’s en dus stelde ze het kookboek Skinny Weeks & Wicked Weekends samen. Haar opzet? Lekker maar ‘mager’ eten tijdens de week om tijdens het weekend voluit te gaan met eindeloze brunches, goddelijke etentjes en een goed gevulde namiddagthee, zonder schuldgevoel!

Een maaltijd is niet volledig zonder een lekker dessert als zoete afsluiter. Deze passievruchten pudding met frambozen is om vingers en duimen bij af te likken en moét je proberen!

princess_of_puddings_0000

Dit heb je nodig (8 potjes):
250 ml volle melk – 250 ml volle room – enkele druppels vanille-essence – 125 g lichtbruine basterdsuiker – 5 eidooiers van grote scharreleieren – 150 g broodkuim – geraspte schil van 2 citroenen – 200 g verse frambozen – volle room om te serveren.  Voor de passievruchtgelei: 150 ml gezeefd, vers passievruchtensap (van ca. 14 passievruchten) – 75 g lichtbruine basterdsuiker – 1 scharrelei, plus 3 eidooiers van scharreleieren – 75 g ongezouten boter. Voor de meringue: 4 grote, verse eiwitten op kamertemperatuur – 120 g lichtbruine basterdsuiker.

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160° C/gasstand 2. Maak eerst de gelei. Doe daarvoor het passievruchtensap, de suiker, het ei en de eidooiers in een kom en zet die boven op een pan met kokend water. Roer 8-10 min. onophoudelijk, tot je een dik mengsel hebt. Haal de pan van het vuur en roer er de boter door. Dek af met plasticfolie en laat dit in de koelkast afkoelen en opstijven.

Breng de melk met de room en de vanille-essence langzaam in een pan aan de kook. Klop de suiker en de eidooiers in een kom bleek en romig, voeg het mengsel toe aan de warme melk en roer goed. Voeg ook het broodkruim en de citroenrasp toe. Roer.

Giet de pudding in acht potjes en zet die in een bakblik. Giet water in het bakblik (tot de potjes half in het water staan) en bak 15-20 min. in de oven, tot het beslag stevig is, maar nog een beetje wiebelt. Haal de schotel uit de oven en laat hem afkoelen. Verhoog de temperatuur van de oven tot 190° C/gasstand 5.

Maak intussen de meringue. Klop de eiwitten stijf, voeg de suiker per eetlepel toe en roer tot je een stevig en glanzend mengsel hebt.

Verdeel de gelei over de potjes pudding en garneer deze met de frambozen. Bedek de potjes volledig met het meringuemengsel en geef de bovenkant vorm als een cupcake. Bak 8-10 min., tot de meringue goudbruin is. Serveer meteen met de room.

gizzi

 

Gizzy Erskine is dé kooksensatie van Engeland. Zij presenteert onder andere één van de populairste kookprogramma’s op de BBC: Cook yourself thin.

Haar kookboek Skinny Weeks & Wicked Weekends wordt uitgegeven bij Van Dishoeck (www.wpg.be).

Nina Tack