Ga je binnenkort op reis? Zorg dan dat je een zorgeloze start van jouw vakantie kunt nemen. Elke dag zijn er immers vakantiegangers die niet op hun vliegtuig geraken, vaak omdat de reisdocumenten niet in orde zijn of omdat ze hun vliegtuig simpelweg gemist hebben. Ziehier 10 gouden tips om een valse start te vermijden en een vlotte vakantietijd te beleven.

 

1. Zorg voor de juiste reisdocumenten

Jouw reisagent of diplomatie.belgium.be kan je hierover informeren.
Zorg dat je identiteitskaart nog geldig is. Voor sommige reisbestemmingen is een reispas of een visum vereist.
Belangrijk : voor kinderen zonder identiteitskaart is een Kids-ID verplicht. Vraag die tijdig aan bij je gemeentebestuur.

Tip : neem van je identiteitsbewijzen, rijbewijs, bankkaart enz… een kopie of maak er een foto van op je smartphone of tablet.

2. Breng je geldzaken op orde

Voorzie een beetje cash geld. Wil je je Maestrokaart gebruiken buiten Europa, neem dan vóór afreis contact op met je bank.
Tip: Indien je een auto wil huren, heb je een kredietkaart nodig als borg. Neem ook het card stop nummer (070 344 344) mee.

3. Gebruik een checklist

Met een checklist zal het pakken van je bagage en je afreis zelf georganiseerd en met minder stress verlopen.
Zo’n handig en printvriendelijk lijstje kun je downloaden op www.tui.be.

4. Laat je huis veilig achter

Licht de buren in (onder andere voor het legen van je brievenbus). Sluit gas en elektriciteit af (behalve de diepvries). In sommige gemeenten kun je ook je lokale politie vragen om een oogje in het zeil te houden.

5. Ga op tijd naar de luchthaven

Normaal check je 2 tot anderhalf uur op voorhand in ; voor langeafstandsvluchten 3 uur.
Tip: Voorzie een marge voor drukte op de weg of in de luchthavenparking, voor check-in, veiligheidscontroles,…

6. Informeer je over parkeren

Bespaar op de luchthavenparking door je op de luchthavenwebsite te informeren over de diverse tarieven.
Voor een vroege vlucht kun je overwegen om voordelig in een luchthavenhotel te overnachten, vaak inclusief gratis parking.

7. Neem niets mee wat niet mag

Stop waardevolle en dringende spullen in je handbagage : reisdocumenten, geld, sleutels, camera, juwelen, babyvoeding, medicatie, enz…  Scherpe voorwerpen (schaartje, nagelvijltje, zakmes, injectienaalden) in je handbagage worden bij de veilheidscontrole in beslag genomen en horen dus in je ingecheckte bagage thuis. Vloeistoffen mag je tot maximum 100 ml per stuk in je handbagage bij hebben. Denk duurzaam bij het pakken van je bagage en neem geen overtollige kilo’s mee.

8. Voorzie een kleine reisapotheek

Praat erover met je huisarts of apotheker.

9. Blijf bereikbaar voor het thuisfront

Meld je gsm-nummer aan je touroperator. Die kan jouw nummer nodig hebben om je in dringende of onvoorziene omstandigheden een bericht te sturen of te bellen tijdens jouw vakantie.

10. Vertrek goed verzekerd op reis

Bij je vertrek met vakantie denk je liever niet aan pech, maar een goede verzekering kan heel wat narigheid en (hoge) kosten besparen bij een ongeval of ziekte. Je reisagent kan je adviseren.