Voedselverspilling is een steeds groter wordend probleem. Volgens de laatste Europese cijfers gooit iedere Belg jaarlijks 345 kg voedsel weg! De oorzaken zijn divers: we plannen slecht, doen te veel inkopen, koken te grote porties en eten de restjes niet op, laten voedsel bederven in de koelkast, … Om voedselverspilling aan te pakken, deelt de Britse chef Jamie Oliver graag zijn tips en een receptje met oud brood!

Jamies tips

  • Maak van je diepvriezer een bibliotheek van fantastische overschotten. Stoofpotjes, sausjes, soep, … steek ze allemaal in hersluitbare verpakkingen. Leg ze plat, label ze netjes en geniet er een andere dag opnieuw van.
  • Gebruik yoghurt en room tot de laatste druppel door er makkelijke dressings van te maken. Een beetje goede olie, azijn, zeezout en peper toevoegen aan de bijna lege fles, schudden en klaar!
  • Vries stukjes rijp fruit in, dan kan je er later smoothies van maken.
  • Zit je met voedsel dat je niet opgegeten krijgt voor het slecht wordt? Bereid het dan snel en vries het in.
  • Gebruik ijsblokjesvormen om echte smaakbommetjes te maken. Vul ze met pesto’s, fijngehakte pepers of kruidige olies. Later nood aan wat extra smaak: simpel een blokje uitduwen en toevoegen aan je gerecht.
  • Hou het bovenste vak van je diepvriezer vrij voor overschotten. Zorg dat er een goede flow ontstaat door geregeld met overschotten te koken en ze ook weer aan te vullen. Zo heb je altijd iets achter de hand op momenten dat je geen tijd hebt om van nul te koken.
  • Briljant brood: er is geen enkele reden om brood weg te gooien. Sterker: oudbakken brood smaakt zelfs beter in veel recepten. Breng je oud brood terug tot leven als croutons of als pangrattato (krokante broodkruimels).

Een topgerechtje met oud brood: Kip Panzanella

Ingrediënten (voor 8 personen):

1 kip – olijfolie -30 gram verse kruiden (salie, rozemarijn en tijm) – 270 g oud brood – 1 bol knoflook – 2 kg rijpe tomaten – 30 g verse basilicum –

1 kleine rode ui – rode wijnazijn –

100g zwarte olijven – 2 eetlepels kappertjes – Parmezaanse kaas

 

 

Zo maak je het klaar (bereidingstijd: 1u40):

1. Verwarm de oven op 180° C.

2. Wrijf de kip in met zeezout, zwarte peper en olijfolie. Vul met de kruiden, maar houd wat rozemarijn aan de kant.
3. Trek het brood in stukken en leg het op een bakplaat. Plet de ongepelde knoflook en voeg toe. Leg de kip erbovenop.
4. Bak anderhalfuur tot de kip gaar is (prik erin: als het vocht helder is, is de kip gaar). Haal uit de oven, bedek het geheel en laat het rusten.
5. Hak de tomaten grof. Hou de ene helft aan de kant, doe de rest in een kom, samen met de helft van de basilicum.
6. Snij de rode ui fijn en voeg aan de kom toe. Voeg ook een goede scheut rode wijnazijn toe. Meng en plet alles goed met je handen, tot je een kleurrijke, smaakvolle pulp hebt. Proef en kruid bij indien nodig.
7. Voeg 4 eetlepels rode wijnazijn, twee eetlepels olie en een beetje peper toe. Roer alles goed om.
8. Neem het brood van de bakplaat en voeg het meeste toe aan de kom (hou enkele stukjes opzij). Meng goed.
9. Ontpit de olijven en hak ze fijn en voeg ze samen met de kappers en de rest van de tomaten, en de basilicum toe aan het mengsel.
10. Meng voorzichtig en bestrooi met wat rozemarijnblaadjes en schilfers Parmezaanse kaas. Gooi er ook de rest van het brood op.
11. Snij de kip en serveer met de panzanella. Smakelijk!

 

(bron: Bauknecht – Jamie Oliver)