De tweede editie van Tournée Minérale start op 1 februari.  Het doel? De hele maand februari geen druppel alcohol drinken. Een moeilijke opgave voor jou? Deze drie receptjes helpen je alvast op het alcoholvrije pad te blijven. Cheers!

Gemberbier

Dit heb je nodig (voor zo’n 8 liter gemberbier):

  • 12 el geraspte biogember met schil
  • 12 el suiker
  • gefilterd water (met een Britta-kan): 800 ml (stap 1) + 6 l (stap 2)
  • 250 g biogember met schil
  • 400 g ongeraffineerde rietsuiker
  • sap van 4 citroenen

Zo maak je het:

  • Stap 1: De starter

Meng 2 el geraspte gember en 2 eetlepels suiker met 800 ml gefilterd water en doe dat in een glazen pot. Zet in een warme ruimte en roer regelmatig. Dek af met een handdoek. Elke dag voeg je 1 el geraspte gember en 1 el suiker toe tot je mengsel begint te bruisen. Dat kan na een paar dagen zijn maar het kan ook twaalf dagen duren. Wacht tot er genoeg bruis en beweging in zit.

  • Stap 2: De thee

Snij 250 g gember in fijne schijfjes en kook gedurende 15 minuten in 2 l gefilterd water. Doe het deksel op de pan. Voeg 400 g ongeraffineerde rietsuiker toe. Voeg de rest van het water toe en laat afkoelen.

  • Stap 3: Mengen en verder fermenteren

Zeef de stukjes gember uit de starter en de thee en meng de starter bij de thee. Gebruik geen metalen zeef, maar eentje van plastic. Zorg er ook voor dat de thee koud genoeg is. Dat is lager dan lichaamstemperatuur. Voeg het sap van de citroenen toe en laat het mengsel verder fermenteren op kamertemperatuur in een grote glazen pot. Wacht weer een paar dagen, maar roer regelmatig tegen schimmels. Geduld is belangrijk!

  • Stap 4: Bottelen op flessen

Steriliseer je flessen: doe ze 10 minuten in de oven op 150 °C. Flessen met een beugelsluiting zijn ideaal. Roer het gemberbier door en giet in de flessen. Sluit af en laat weer een dag of vijf staan. Let wel op dat de druk op de flessen niet te groot wordt. Als je de eerste fles opent en ziet dat die genoeg bruist, zet je de rest in de koelkast. Mag het nog wat meer, dan laat je de rest nog een paar dagen staan. Een fles die open is geweest, gist niet meer verder, dus die moet je sowieso opdrinken.

Tournée Minérale Mocktail

Deze mocktail is fris, licht zoet en hartverwarmend.

Dit heb je nodig: (voor 1 mocktail)

  • 8 basilicumblaadjes
  • 40 ml vlierbloesemsiroop
  • 100 ml water
  • 20 ml limoensap
  • kaneel
  • 3 el crushed ice

Zo maak je het:

Doe het basilicum en de vlierbloesemsiroop in een shaker (of een jampot).

Kneus het basilicum met een stamper zodat het sap vrijkomt.

Voeg water, limoensap en een snufje kaneel toe. Wees er zuinig mee, want kaneel overheerst snel.

Sluit de shaker (of jampot) en schud krachtig.

Giet door een zeef in een leuk glas en voeg ijs toe.

Garneer met een roosje basilicum en een kaneelstokje.

Noble Green Mary

Dit heb je nodig: (voor 1 mocktail)

  • 6 cl slowjuiced sap van spinazie, selder en zurkel
  • 4 cl appelsap (liefst aan de zure kant)
  • 3 cl verjus (of citroensap)
  • 2 cl honingoplossing (1 deel honing, 1 deel water)
  • een paar druppels groene habanero hot sauce

Zo maak je het:

Shake alles met ijsblokjes kort en strain in een longdrink over ijsblokken.

Doe eventueel een zoutrandje op het glas voor extra smaak en decoratie.

 

Deze recepten komen uit ’30 dagen zonder alcohol’. Na haar ‘5:2 dieet’ kroop Lien Braeckevelt opnieuw in haar pen. ‘30 dagen zonder alcohol’ is dé tool die je nodig hebt om Tournée Minérale moeiteloos te overbruggen. Naast de wetenschappelijke achtergrond geeft Lien, die zelf vier maanden geen alcohol dronk om zich voor te bereiden op een marathon, je ook heel wat tips, feiten, lekkere mocktailrecepten en ervaringen van andere enthousiastelingen.