Het nieuwe kookboek Vandaag Vegan! bundelt de lekkerste vegan-receptjes. Een van de toppers is ongetwijfeld dit stoofpotje met bruin bier en appel. Het ideale plantaardige alternatief voor de Vlaamse klassieker stoofvlees. Voor de lekkerbekken hebben we ook nog een receptje toegevoegd voor heerlijke veganaise!

Seitanstoofpotje met bruin bier en appel

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 550 g seitan, in stukken van 2 x 2 cm
  • 250 g sjalotten, in vieren
  • 500 g champignons, grote in vieren, kleine in tweeën
  • ½ kg stoofappels (bijv. Boskoop), in stukjes
  • 2 flesjes donker bier (33 cl elk)
  • 1 eetlepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker
  • 100 g brood, in stukken
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 koffielepels tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het
• Verwarm de oven voor op 190 °C.
• Vermeng 1 eetlepel olijfolie met de mosterd, 1 eetlepel sojasaus en 1 koffielepel tijm. Roer de seitanblokjes erdoor en verdeel ze over een ingevette ovenschaal. Bak ze 20 minuten in de oven.
• Stoof de sjalotten 10 minuten in wat olijfolie.
• Voeg de champignons en de appelstukjes toe en kruid ze met 1 koffielepel tijm, laurier, peper en zout.
• Voeg het bier, de suiker en het brood toe. Roer 2 eetlepels sojasaus door het stoofpotje en laat het 15 minuten stoven.
• Roer de geroosterde seitan erdoor.

Veganaise

Dankzij de eiwitten in sojamelk is het heel simpel om plantaardige mayonaise
te maken. Biosojamelk geeft een opvallend beter resultaat dan gewone.

Dit heb je nodig:

  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • 1 dl biosojamelk of biosojaroom
  • 2 koffielepels mosterd
  • 1 eetlepel appelazijn
  • peper en zout

Zo maak je het:
• Doe de zonnebloemolie, de sojamelk of sojaroom en de mosterd in een
hoge, smalle pot.
• Voeg azijn, peper en zout toe.
• Mix de saus tot ze mooi gedikt is.

Smakelijk!

Vandaag Vegan!

Vandaag Vegan! bevat goed uitgewerkte, haalbare recepten voor hoofdgerechten en desserts, met aandacht voor speciale gelegenheden zoals een brunch, een zomerfeest en een feestelijk wintermenu. Het is een boek met over plantaardig koken, maar vooral over lekker eten met smakelijke foto’s waar je meteen honger van krijgt. Voor de doorgewinterde veganist én de nieuwsgierige starter.

Miki Duerinck en Kristin Leybaert, Vandaag Vegan! 100% smaak, 100% plantaardig
Manteau – ISBN: 9789022335536 – Softcover – 176 blz. – €22,50