Een van de belangrijkste redenen om tijdens de werkweek niet te koken, is tijdgebrek. En dan komt de handige kookboekenreeks ‘7 minuten in de keuken’ als geroepen: recepten voor ieders smaak die in no time op tafel staan. En dat je ook vegetarisch kunt koken aan topsnelheid, bewijst de Veggie-titel in deze collectie. Wij selecteerden onze drie favoriete gerechten.

1. Groenten op een bedje van spinazie

Dit heb je nodig (voor 2 à 3 personen):

2 aardappels (200 g) – 3 wortels (250 g) – 3 kleine stronkjes witlof (250 g) – 1 chioggiabiet – 1 el zonnebloemolie

Voor de salade: 1 sjalot – 2 el zonnebloemolie – 1 tl citroensap – ½ tl korianderpoeder –
100 g spinazie – gomasio – zout

Zo maak je het:

Breng water aan de kook in de stoompan. Schil de aardappels en wortels en verwijder de buitenste scheuten en de bittere kern van het witlof. Snijd de groenten overlangs in vier stukken. Schil de biet en snijd hem in plakjes. Stoom alles 10 tot 15 minuten.

Pel en snipper de sjalot, doe hem in een slakom en voeg de zonnebloemolie, het citroensap, de koriander en wat zout toe en meng. Schep de spinazie door de dressing.

Schep de spinazie op een schaal en schik de gestoomde groenten erop. Sprenkel er wat zonnebloemolie en gomasio over en serveer meteen.

2. Portobelloburger

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

2 portobello’s – 1 el olijfolie + 1 scheutje voor het brood – 1 el azijn – ½ tl Provençaalse kruiden – ¼ tl zout – 1 klein kropje sla – 3 ontpitte zwarte olijven – 4 zongedroogde tomaten – 2 volkoren hamburgerbroodjes – pesto

Voor de dressing: 1 gesnipperde sjalot – 1 el olijfolie – 1 el koolzaadolie – ¾ el citroensap – zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175° C. Maak de paddenstoelen schoon. Meng de olijfolie, azijn, Provençaalse kruiden en het zout en wentel de paddenstoelen erdoor. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en zet 15 minuten in de oven. Keer de paddenstoelen om en zet nog 5 minuten in de oven.

Meng alle ingrediënten voor de dressing en schep de sla erdoor (houd 4 bladeren apart).

Snijd de broodjes doormidden en rooster de helften. Bestrijk ze met de olie en de pesto. Snijd de olijven in plakjes en de tomaten doormidden. Leg op de onderste helft van elk broodje 2 slablaadjes, 1 paddenstoel, wat olijven en tomaat. Leg de bovenste helft erop en serveer met de salade.

3. Provençaalse hartige taart

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

1 portie deeg (voor hartige taarten) – 1 el tomatenpuree – 4 el gezeefde tomaten met basilicum – ½ rode ui – 1 courgette – 1 el kappertjes – ½ tl Provençaalse kruiden – 1 scheutje olijfolie – 1 el sojamelk – 50 g roquefort – 4 ontpitte zwarte olijven – zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175° C. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in het deeg, tot 5 cm van de rand. Bestrijk het midden met tomatenpuree en gezeefde tomaat.

Pel de ui. Snijd de ui en courgette in plakjes. Halveer de olijven. Strooi de ui over de bodem en schik de courgette langs de rand en in het midden. Voeg de kappertjes, kruiden, olijfolie en wat zout toe.

Vouw de rand rondom om en bestrijk hem met sojamelk. Verkruimel de roquefort erboven en strooi de olijven erover. Zet 20 minuten in de oven.

 

De 7 minuten in de keuken-boekjes bewijzen dat snel en lekker perfect samengaan. In de reeks verschenen inmiddels al vijf titels: Wok, Gratins, Bakplaat, Pasta en Maaltijdsalades. De reeks werd aangevuld met twee nieuwe titels: Maaltijdsoepen en Veggie. (7 minuten in de keuken: veggie – Ingrid Bernard – uitg. Manteau – 14,99 euro)