Ideaal om de eindejaarsperiode nog wat extra sfeer te geven: organiseer eens een lekkere winterbarbecue. Gezellig, leuk én helemaal goed om je buikje rond te eten. BBQ-specialist Curd Velghe ontwikkelde een aantal lekkere recepten die we graag met jou delen.

Tajine met kefta en ei (4 personen)

Dit heb je nodig:

  • 800 gr lams- of rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes per tajine
  • 2 gesnipperde uien
  • 5 eieren
  • olijfolie
  • verse koriander
  • verse peterselie
  • kaneelpoeder
  • komijn
  • paprikapoeder
  • gemberpoeder
  • zwarte peper
  • kaneelstokjes

Zo maak je het:

  • Meng het gehakt met de helft van de gesnipperde ui, 1 ei en de kruiden. Kneed het gehakt in balletjes met de grootte van een golfbal. Gril de balletjes.
  • Verdeel de rest van de ui over de tajine en voeg komijn en zwarte peper toe.
  • Bak de ui glazig in olijfolie en voeg de tomatenblokjes eraan toe. Leg daarna één kaneelstokje in elke tajine.
  • Vul de tajine aan met water en laat het geheel 20 minuutjes sudderen op een zacht bbq-vuur.
  • Voeg de balletjes toe aan de tajine. Eens dit geheel staat te koken, breek en verdeel je de 4 eitjes in de tajine. Bestrooi met verse peterselie en koriander.
  • Zet het deksel op de tajine en laat die 5 minuten op een hete gril staan totdat de eieren gepocheerd zijn.

Gegrilde sinaasappelschijfjes met oranjebloesemwater en verse munt

 

Dit heb je nodig:

  • 1 sinaasappel per persoon
  • oranjebloesemwater
  • fijngesneden verse munt

Zo maak je het:

  • Verwijder de schil van de sinaasappels en snij ze in schijven.
  • Leg de sinaasappelschijven kort op de gril.
  • Besprenkel de gegrilde schijven met oranjebloesemwater en versier ze met fijngesneden verse munt.

Verse Marokkaanse thee (Saffraan of munt)

Dit heb je nodig:

  • zwarte Chinese Gunpowder thee
  • suiker
  • verse munt
  • rozenblaadjes
  • dadels
  • cashewnoten
  • oranjebloesemwater
  • rozenwater
  • Marokkaanse koekjes

Zo maak je het:

  • Spoel de groene Gunpowder thee “parels” met zacht kokend water en giet het water daarna weg.
  • Voeg kokend water bij de Gunpowder thee en laat de thee goed warmen.
  • Voeg een bosje verse munt, de suiker en saffraan toe. Laat dit niet meer koken, want dit zal de munt en kruiden niet ten goede komen.
  • Giet de thee in glaasjes en daarna terug in de kan. Herhaal dit tot de thee goed schuimt.
    Dien de thee op in kleine glaasjes.
  • Om muntthee te maken, voeg je enkel nog wat verse muntblaadjes toe. Als je liever een saffraanthee wil dan voeg je in plaats van muntblaadjes, rozenblaadjes toe.
  • Deze theevarianten zijn ook lekker met enkele druppeltjes oranjebloesem of rozenwater.
  • Serveer de thee met dadels, cashewnoten en Marokkaanse gebakjes.

Deze Winter BBQ recepten werden ontwikkeld door Curd Velghe van Meat Heat samen met Melissa Goemine in samenwerking met Lekker van bij ons.