Zin om eens met zeewier en algen in de keuken aan de slag te gaan? Want die zijn supergezond en heel lekker. Uit het kookboek Zeegroenten van Seaweedchef Donald Deschagt kozen wij drie heerlijke gerechten. Laat het je smaken!

1.Mosselen met zeekraal en zeesla

Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

  • 4 takjes selder (met het groen eraan)
  • 2 uien
  • 100 g zeekraal
  • 5 kg mosselen
  • scheutje witte wijn
  • 2 el boter
  • 20 g zeesla (of rode zeewier)
  • 2 el zeewierpesto
  • peper uit de molen

Zo maak je het:

  1. Snijd de selder, de ui en de zeesla fijn.
  2. Spoel de mosselen en verwijder de baarden en pokken op de schelpen.
  3. Doe de mosselen, ui en selder in een pan en kruid met peper. Overgiet met een scheutje witte wijn. Kook ongeveer 4 minuten onder deksel.
  4. Leg er de rauwe zeekraal op, schud op en laat nog 4 minuten koken.
  5. Schud weer op zodat alle groen weer boven ligt en voeg de zeewierpesto, de fijngesneden zeesla (of rode zeewier) en de boter toe.
  6. Laat nog 1 minuut rusten met het deksel erop en dien op.

TIPS:

  • Doe nooit de jus weg, die kun je altijd nog hergebruiken.
  • De laatste minuut komen de smaken en de geuren mooi vrij.

2. Groene smoothie met spinazie, komkommer en zeesla

Voor 2 personen

Dit heb je nodig:

  • een handvol spinazie
  • ½ komkommer
  • 1 zoete appel (bv. Jonagold)
  • sap van 1 limoen
  • scheutje mirin
  • 10 g rauwe zeesla
  • snufje zeewierpoeder (afwerking)

Zo maak je het:

  1. Doe alle ingrediënten (houd twee stukjes komkommer apart voor de afwerking) in de blender en mix tot een gladde smoothie.
  2. Verdeel over twee mooie glazen en werk af met een staafje komkommer en een snufje zeewierpoeder.

TIPS:

  • Wil je de smoothie wat zuurder, gebruik dan Granny Smith in plaats van Jonagold.
  • Voeg naar eigen smaak wat meer spinazie, komkommer of  limoen toe.

3. Mosselchips

Dit heb je nodig:

  • 150 g rijst
  • 30 mosselen
  • 450 ml mosseljus (vocht van de mosselen)
  • 4 g zout
  • 2 dl water
  • handvol gedroogde norivlokken

Zo maak je het:

  1. Kook de rijst 20 minuten.
  2. Gaar de mosselen tot ze open zijn.
  3. Meng de mosselen met de rijst, mosselkookvocht, water en zout. Mix tot alles mooi glad is.
  4. Smeer de pasta uit op een siliconen matje. Bestrooi met gedroogde norivlokken en wat zout.
  5. Droog 35 minuten in de oven op 135ºC tot het mooi krokant is.
  6. Breek in mooie chips en serveer in een mooi kommetje of schaaltje.

TIPS:

  • Voor de gedroogde norivlokken: koop droge norivellen (Aziatische winkel – vellen voor sushi) en mix heel kort in een blender.
  • Bewaar in een afgesloten potje.