10 apps voor onderweg

493

23 JANUARI 2013 | Waar is je smartphone handiger dan in de wagen? Steps zocht en vond 10 apps die je autorit extra handig laat verlopen…

1. Vind parking
Niets is ergerlijker dan onderweg zijn en geen parking vinden. Met Carambla, een gratis app, vind je alle beschikbare plaatsen in een bepaalde buurt en kan je ze gemakkelijk reserveren en betalen. Nooit geen parkeerproblemen meer.

2. Vind je auto
Je kent waarschijnlijk wel dit scenario: je staat geparkeerd in een stad of in een parkeergarage om aan het eind van de dag vast te stellen dat je niet meer weet waar je auto staat. De app Find My Car houdt voor je bij waar je je auto parkeert, dus gedaan met panikeren!

3. Goedkoper tanken
Voortaan kan je met de app Brandstofprijzen.be opzoeken waar je het best jouw wagen volgiet. Aan de hand van een gps-locatie kiest deze app uit meer dan 3.400 Belgische tankstations er 25 uit jouw omgeving waar jij het goedkoopst kan gaan tanken. Klein minpuntje is dat deze app 6,99 euro kost maar dat haal je er snel uit…

4. Wifi onderweg
Wie onderweg geen 3G- of 4G-verbinding heeft, zoekt vaak naar een wifiverbinding in de buurt. De handige app WiFi-Finder traceert wifihotspots in de buurt. Hierdoor kan je als je even aan de kant van de weg staat of op een parking, toch je leukste foto’s doorsturen of e-mails verzenden zonder dat je daarvoor dataverbruik moet betalen.

5. Niet te snel
Met de app Speed Tracker krijg je een antwoord op vragen als: Wat is mijn snelheid? Welke afstand heb ik afgelegd? Hoeveel tijd heeft die afstand van mijn werk naar huis gekost? Hoe deel ik mijn autoreizen met vrienden? Je start de app op en je snelheid, afstand, richting, hoogteverschil en meer worden automatisch opgenomen.

6. Voorkom aanrijdingen
De app iOnRoad waarschuwt je bij een dreigende botsing en houdt het verkeer mee in de gaten. Kom je iets te dicht bij een andere auto in de buurt, dan krijg je een waarschuwing.

7. Gratis gps
Een must have op je smarthpone is de NavFree-app! Buiten een paar schoonheidsfoutjes, geraak je er bijna altijd mee op je eindbestemming en moet dus zeker niet onderdoen voor de duurdere gps-apps zoals die van TomTom of Navignon. En zelfs met de Google Maps-app geraak je op je bestemming als het moet; als je even de weg kwijt bent, is deze app een geschenk uit de hemel.

8. Politiecontrole?
Eerst was er de politiecontrole-app waar een hele online community met 170.000 Facebook-fans achter stond. Ondertussen is de Belgische RoadSmart-app geboren die je niet meer mag missen op je smartphone. Alle politiecontroles worden gemeld: van vaste flitspalen tot mobiele controles in jouw buurt.

9. Digitaal liften
Met de app Cocar kan je nagaan of er iemand in je buurt op een bepaalde dag naar eenzelfde bestemming rijdt als jij. Of je kan zelf je auto beschikbaar stellen voor medepassagiers als je zelf niet graag alleen onderweg bent. Deze app is trouwens een initiatief van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit.

10. Je rijbewijs halen
Als je nog geen rijbewijs hebt, kan je je theoretisch examen handig voorbereiden met de iTheorie België-app. Hierbij krijg je de eerste 120 mogelijke vragen van je rijexamen gratis. Een handige app om de theorie onder de knie te krijgen!

LOBKE GIELKENS