Voel je je vaak vermoeid – ook al slaap je voldoende – en heb je geen idee hoe dat komt? De manier waarop je je huis hebt ingericht en hoé je woont en leeft, kan een invloed hebben op de kwaliteit van je slaap en of je je al dan niet uitgerust voelt.

Young beautiful blonde woman lying in bed

1. Je huis is rommelig

Oké, je spaart misschien wel wat energie uit door te rusten in plaats van op te ruimen, maar het is evengoed mogelijk dat je rommel je extra vermoeid maakt. Studies wijzen uit dat een slordige, rommelige en ongeorganiseerde omgeving gevoelens van stress veroorzaken en de energie uit je lijf zuigen. Geen wonder dus dat jij je moe voelt!

2. Je hebt blauwe muren in je woonkamer

De kleur blauw zorgt ervoor dat je hartslag en je bloeddruk naar beneden gaat en dat je je slaperig voelt. De ideale kleur dus voor je slaapkamer… maar niet voor je woonkamer!

3. Je televisie, tablet en smartphone houden je wakker

Het blauwe licht van je televisie, tablet of smartphone zet je hersenen aan om de productie van melatonine te onderdrukken. Melatonine is het stofje waarvan je slaperig wordt en uiteindelijk in slaap valt. Minder melatonine = minder goed (in)slapen = vermoeidheid overdag. Zo simpel is dat.

man sofa couch computer computing laptop

4. Je koffiezet is te prominent aanwezig in huis

’s Morgens heb je misschien koffie nodig om op gang te komen en cafeïne zorgt inderdaad voor een boost, maar het effect ervan is slechts tijdelijk en zorgt uiteindelijk zelfs voor een afname van energie, waardoor je je nog méér vermoeid voelt. Koffie is oké, maar niet met sloten tegelijk. Besef ook dat deca koffie nog steeds resten van cafeïne bevat. Plaats je koffiezetapparaat uit het zicht, zo zal je misschien minder vlug aan koffie denken, of in elk geval meer moeite moeten doen om een kopje koffie te zetten.

5. Je drinkt graag een slaapmutsje

Ja, je zal misschien vlugger inslapen dankzij een scheutje alcohol, maar de kwaliteit van je slaap na een glas wijn bijvoorbeeld zal minder goed zijn en je zal ook vaker en vlugger weer wakker worden. Tegen de ochtend ben je dan zo moe, dat je nauwelijks uit bed geraakt.

6. Je gebruikt een huisparfum met lavendel

Jawel, de geur van lavendel is zeker rustgevend, maar gebruik een huisparfum of geursticks op basis van lavendel enkel in de slaapkamer. Steek die geurkaars met lavendel daarom ook pas ’s avonds aan.

7. Je koelkast is gevuld met junkfood

Koolhydraten en suiker zorgen voor ware suikerpieken in je bloed. Die pieken worden gevolgd door even scherpe dalingen, waardoor je energie razendsnel terug daalt. Gevolg: je voelt je doodmoe. Weg dus met al dat junkfood in je koelkast en diepvriezer!

8. Het is te koud in huis

Studies wijzen uit dat de ideale temperatuur om te slapen eigenlijk best fris is: tussen de 15°C en de 20°C. Zijn dat de temperaturen overdag, dan kan dat voor je lichaam het signaal zijn dat het tijd is voor een dutje in plaats van te werken. Zet de verwarming dus wat hoger!

9. Je gebruikt je smartphone als wekker

Handig, die wekker op je smartphone. Maar het blijkt ook dat je ’s nachts vaak wakker wordt van meldingen van sms’jes, mails en andere apps. Je bent je er misschien niet altijd van bewust, maar die kleine geluidjes onderbreken je slaap, en maken je humeurig en moe overdag.

10. Je werkt/woont in een ruimte zonder natuurlijk daglicht

Mensen die werken in een ruimte met ramen (en dus natuurlijk daglicht) zijn gezonder en slapen ’s nachts ruim 45 minuten langer (én beter) dan wie werkt in een ruimte zonder ramen. De mensen die het moeten stellen zonder ramen of weinig natuurlijk daglicht, zijn minder fit, voelen zich vlugger moe en uitgeput, en liggen ’s nachts ook meer te woelen en te draaien en slapen minder diep.

Hetzelfde geldt voor je huis; zorg dat er natuurlijk licht binnen valt. Je zal er beter van slapen, en de dag erop beter uitgerust zijn.