Minder is meer, toch volgens de heersende hang naar minimalisme en decluttering. Een stelling die ik maar al te graag volg, tenzij het over schoenen gaat. In dat geval is ‘meer’ gewoon goed en ‘nog meer’ beter. Want ook al staan er al vier paar quasi dezelfde sneakers in mijn kast, er is nog altijd ruimte voor een vijfde. En een zesde en zevende. En dit is waarom.

1. Een klein detail maakt een groot verschil

Kleine verschillen in stijl en afwerking zorgen voor een wereld van verschil, en dat geldt vooral voor schoenen. Zo zijn die eenvoudige instappers misschien wel perfect om te dragen bij een meer geklede outfit. Maar voeg aan dezelfde schoenen een gouden gesp toe of een fijn juweeltje, en ze transformeren in een paar killer shoes die perfect passen bij die destressed jeans.

2. Je schoenen hebben soms een pauze nodig

Draag je elke dag dezelfde schoenen, dan kan het leer zich niet meer in z’n oorspronkelijke vorm zetten. Bovendien absorbeert leder het zweet van je voeten. Na verloop van tijd veroorzaakt dat onaangename geurtjes en uitgerokken leder. In principe zou je je schoenen een volledige dag moeten laten rusten (en dus niet dragen) om ze even mooi te houden als de dag dat je ze kocht.

3. Verschillende outfits vragen verschillende schoenen

Met één paar en één stijl kom je er niet. Die kleurrijke sandaaltjes met hoge hak zien er geweldig uit bij een lange rok, maar bij een korte rok draag je beter een platte sandaal. En zo vraagt elke outfit om die ene perfecte schoen, of omgekeerd.

4. Je moet regelmatig eens iets nieuws proberen

Elk seizoen is het uitkijken naar nieuwe trends en het is gewoon leuk om te te experimenteren met al die nieuwigheden. Het is dus niet omdat je al een paar witte sneakers hebt, dat je de versie met kleurrijke bloemen of plateauzool niet moet proberen. Het dragen van een ietwat andere schoen kun je bestaande outfit een heel andere look geven.

5. Het is beter voor je voeten en je houding

Draag je elke dag dezelfde schoenen, dan wordt er elke dag op dezelfde plek op je voeten druk uitgeoefend. Ideaal is om de dag van schoenen te wisselen. Wissel ook de hakhoogte af: als je sneakers draagt, dan gebruik je andere spieren dan bij het dragen van hakken. Draag dus niet elke dag hetzelfde om overbelasting te vermijden.