Voor het eerst vliegen met een baby: het is bijzonder spannend! Hoe gaat je mini-me reageren? En wat kan je allemaal doen om je reis zo comfortabel mogelijk te maken (voor jezelf en je baby)? Dankzij deze 10 tips beleefden we een fijne vliegtuigreis!

1/ Pak licht en vertrek tijdig naar de luchthaven

Start je trip stressvrij. Hoewel we vroeger ruim op tijd in de luchthaven staan niet belangrijk vonden, is het met een baby toch wel erg handig. Je hebt namelijk toch wat meer tijd nodig om tot je gate te komen: de babyvoeding wordt gecontroleerd, je baby moet een verse pamper aan, het geklooi met een buggy , … Mooi op tijd zijn is een grote luxe! Probeer ook zo weinig handbagage mee te nemen en zo veel mogelijk in je ruimbagage te voorzien. Dat scheelt een hoop gezeul! Hou een tasje apart met je babyessentials om dicht bij je te houden aan boord.

2/ Boek een extra stoel of wiegje

Kinderen tot 2 jaar reizen meestal gratis (of tegen een verminderde prijs) op de schoot. Bij verre reizen is het boeken van een extra stoel het overwegen waard. Want als je baby slaapt, kan je zelf geen kant uit. Voor je baby kan je dan je autostoeltje (Maxi Cosi) meenemen aan boord. Je buggy laat je achter bij het instappen en krijg je meteen aan de gate terug bij je bestemming. Een beschermhoes voor je buggy is geen overbodige luxe (hebben we op de heenvlucht ondervonden).

Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben echter ook wiegjes beschikbaar voor de allerkleinsten die je gratis kan reserveren. Zo’n bassinet is een bedje dat aan de muur voor jouw stoel wordt bevestigd. Het aantal wiegjes op een vlucht is beperkt, informeer dus zeker bij de maatschappij voor de boeking.

3/ Flesje bij het opstijgen en landen

Baby’s en jongere kinderen kunnen druk in de oortjes voelen. Geef daarom een flesje tijdens het opstijgen en het landen: dat verlicht te druk op de oortjes. Lukt het niet om een flesje te geven? Een fopspeen kan ook helpen. Breng ook extra voeding mee, want door de droge lucht in het vliegtuig zal je baby vaker en meer willen drinken.

4/ Breng extra kledij mee (ook voor jou!)

Dat je voor je baby extra kledij meeneemt is logisch, maar zorg ook dat je zelf een extra trui in je handbagage hebt. Zo kan je snel van outfit wisselen na een explosieve pamper of een kotspartijtje.

5/ Sla wegwerpslabbetjes in

Het is helemaal niet ecologisch, maar wel erg handig als je onderweg bent: wegwerpslabbetjes. Zo hoef je een volgesmoste slab niet in je handbagage te proppen. Verkrijgbaar bij o.a. Kruidvat.

6/ Een zacht verzorgingsmatje

Een baby verversen in het toilet van het vliegtuig: het is geen eenvoudig klusje. Bovendien zijn de ververstafeltjes van hard plastiek, wat niet echt comfy is voor je kleintje. Neem daarom een licht vezorgingsmatje mee zodat je baby lekker zacht ligt.

7/ Nieuwe speeltjes

Een lange vlucht voor de boeg? Entertain je baby met nieuwe speelgoedjes. Verstop ze in je handbagage en verras je baby om de paar uur met iets nieuws. Enkele filmpjes op de iPad plaatsen is ook een goede optie.

8/ Nachtvlucht

Als je de keuze hebt: kies dan voor een nachtvlucht. Grote kans dat je baby het grootste deel van de vlucht zal slapen. Onze terugreis was ‘s avonds en de baby is welgeteld een halfuurtje wakker geweest: een droom!

9/ Babyvoeding mag mee aan boord

Hoewel er een beperking geldt op vloeistoffen in het vliegtuig, is babyvoeding daarvan vrijgesteld. Je mag dus babyvoeding meenemen voor tijdens de vlucht. Flesjes, poeder, potjesvoeding, … Het mag allemaal mee. Op het vliegtuig zelf zijn de stewardessen meestal wel bereid om je flesje of een potje voeding op te warmen. Vraag het wel tijdig, want alles wordt au bain marie opgewarmd. Op het vliegtuig hebben ze ook water, dus dat hoef je in principe niet zelf te voorzien. Wij hadden de flesjes al gevuld met de juiste hoeveelheid water (meer dan 100 ml), en hebben daar geen problemen mee ondervonden. Alles wordt wel grondig gecontroleerd. Je kan eventueel ook een thermosfles met heet water meenemen.

10/ Pas je meteen aan aan de nieuwe tijdszone

Reis je naar een verre bestemming? Zet dan al je horloge meteen op het lokale uur van je bestemming en probeer je daar zo veel mogelijk aan te houden. Bij een groot uurverschil is het belangrijk om je baby te laten slapen wanneer hij of zij daar zin in heeft. Hopeloos proberen dat kleintje wakker te houden tot een aanvaardbaar uur is geen optie, de baby wordt er alleen maar ellendig van. Laat een dutje van een of twee uur toe. Trek daarna naar buiten en geniet van het frisse zonlicht.