Eén blik op social media en het is wel duidelijk: we maken met z’n allen graag lange wandelingen en delen gretig onze foto’s van die staptochten op facebook en Instagram. Wil het het fotograferen tijdens de donkerste maanden van het jaar naar een next level brengen, ga dan met onderstaande tips aan de slag.

Het is nog even wachten op echte koude winterdagen maar als het zover is, zijn wij er klaar helemaal klaar voor. Van fotograaf Bert Stephani en Fujifilm kregen wij 10 tips voor geslaagde winterfoto’s; handige adviezen die we graag even delen met jou.

1. Magisch winterlicht

In de winter hebben we minder licht dan tijdens de rest van het jaar, maar op heldere dagen worden we wel vaker getrakteerd op heerlijk kleurige zonsopgangen en -ondergangen. Bovendien hoef je niet schandalig vroeg op te staan om de zonsopgang vast te leggen. Een beetje onderbelichten (je beeld donkerder maken) doet de kleuren beter uitkomen en door te experimenteren met de instellingen van je witbalans kan je verschillende kleurenpaletten gebruiken. Probeer ook eens helemaal in te zoomen om een abstract beeld te maken.

01b

 

2. Bescherm je camera

Gure omstandigheden mogen je niet beletten om je camera mee naar buiten te nemen. Met een goede tas bescherm je je camera. Kleinere camera’s kan je ook onder je jas houden tot het moment aangebroken is om een foto te maken. Een paar regendruppels of een vlokje sneeuw zijn voor de meeste camera’s trouwens geen probleem. Met een droog lensdoekje of een zakdoek, kan je je camera ook meteen droogwrijven mocht hij toch nat worden.

Voor extreme omstandigheden kan je je camera beschermen met een plastic diepvrieszakje. Steek je camera in het zakje met de lens naar de opening en maak de opening vast rond de lens met een elastiekje. Wanneer je van de koude buitenlucht in de warmte stapt, kan er zich condens vormen op je lens. Om dit te vermijden, kan je je camera in een ziplock-zakje steken als je naar binnen gaat. Steek er nog een silica-zakje bij (dat je zowat in elke verpakking van elektronisch materiaal vindt) en je camera is na een kwartiertje helemaal aangepast aan de hogere binnentemperatuur.

3. Overbelichten bij sneeuw

De belichtingsmeter van je camera durft al eens in de war te geraken als je in de sneeuw fotografeert, zeker als er veel wit in beeld is. Daardoor zal je beeld vaak te donker worden. Je zal dan ook bijna altijd een beetje overbelichting moeten toepassen voor natuurgetrouwe sneeuwfoto’s.

vrs06

4. Beter een beetje ruis dan geen foto

De meeste moderne camera’s kunnen dankzij het elektronisch opdrijven van de lichtgevoeligheid (ISO) in behoorlijk donkere omstandigheden nog behoorlijke foto’s maken zonder gebruik te moeten maken van onnatuurlijk flitslicht. Het nadeel van het opdrijven van die gevoeligheid is dat er wat ruis in het beeld verschijnt. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om je petekind te fotograferen bij het voorlezen van zijn nieuwjaarsbrief. Op een afdruk zal die ruis trouwens een stuk minder opvallen dan op je beeldscherm. Je kan ook in zwart/wit gaan fotograferen waarbij de aanwezigheid van ruis minder stoort.

02

5. Doe iets met je foto’s van het afgelopen jaar

De meeste foto’s blijven tegenwoordig onaangeroerd op een harde schijf staan tot die stuk gaat en de kostbare herinneringen verloren gaan. Een donkere winteravond is het uitgelezen moment om je foto’s te sorteren, een back-up te maken en ze te presenteren in een album. Selecteer alleen je beste foto’s en zorg dat ze op tenminste twee plaatsen opgeslagen zijn. Je kan daarvoor een externe harde schijf gebruiken of gebruik maken van één van de vele (vaak gratis) online diensten. Een klassiek album waarin je foto’s kleeft is nog altijd een goeie optie maar er zijn ook tal van bedrijven die je toestaan om online makkelijk een mooi fotoboek te maken. Dergelijke boeken zijn trouwens ideale eindejaarsgeschenken, begin er dus op tijd aan.

6. Geen storende toeristen

Vele mooie plekken waar het tijdens de zomer op de toeristenkoppen lopen is, zijn tijdens koud winterweer nagenoeg verlaten. Dat is ideaal om rustig je tijd te nemen en monumenten, gebouwen en landschappen te fotograferen zonder honderden mensen die voor je lens lopen. Bovendien zien de dingen er vaak anders en interessanter uit in het winterlicht.

7. Dieren fotograferen vanuit je luie stoel bij de haard

Om dieren te fotograferen, heb je vaak dure gespecialiseerde apparatuur nodig maar in de winter is het makkelijk om dieren tot bij het raam van je woonkamer te lokken. Wat vogelzaad en een paar vetbollen op de vensterbank of op een voederplankje zorgen ervoor dat de vogels een betere kans hebben om de winter door te komen en om in jouw fotoarchief terecht te komen. Na een paar dagen voederen, hebben de eerste vogels en eekhoorns de weg naar jouw voederplek gevonden. Om de weerspiegeling van het venster te vermijden, druk je je lens best tot tegen het glas. Eventueel kan je een donkere doek of trui over de camera houden.

07

8. Straatfotografie

Straatfotografie is tegenwoordig weer helemaal hip en het goede nieuws is dat je het nagenoeg overal kan doen en je het met eender welke camera kan doen. Trek de stad in, en geef jezelf een thema om te fotograferen: kerstverlichting, grappige mutsen, foute winteroutfits, … Geef je ogen de kost en laat je inspireren!

vrs11