Foto’s kun je natuurlijk het hele jaar door nemen maar feit is dat we bij zomerweer vlugger ons fototoestel (in plaats van smartphone) boven zullen halen dan wanneer we ons door een herfstregen ploeteren. Fujifilm en professioneel fotograaf Ioannis Tsouloulis geven je tien eenvoudige maar handige tips om geslaagde vakantiefoto’s te maken.

Hipster woman with retro film camera

1. Rust zorgt voor mooie scherpe foto’s

Een trillende vinger op de ontspanknop of bewegen tijdens het afdrukken, zorgt voor bewogen foto’s. Houd de camera met beide handen stil. Best is het de zoeker te gebruiken in plaats van het schermpje achter op de camera. Als je de zoeker gebruikt, is je camera stabiel tegen je gezicht gedrukt en vermijd je beweging die je zeer waarschijnlijk zal hebben als je de camera van je gezicht afhoudt.

2. Laat duidelijk zien wat het onderwerp in je foto is

Kom gerust een stap korter bij je onderwerp. Als je te ver van je onderwerp staat, kan het oog van de kijker afgeleid worden door andere elementen in je foto. Gebruik de ‘portret’ stand van je camera, of bij manueel gebruik een grote diafragma opening (F 2 – 2,8 of 4) opdat de achtergrond onscherp wordt.

3. Zorg voor een rustige achtergrond

Kies je standpunt ten opzichte van het onderwerp met zorg en kijk uit dat er zo weinig mogelijk hinderlijke onderwerpen de aandacht afleiden van je hoofdonderwerp. Neem bijvoorbeeld een hoger standpunt in ten opzichte van je onderwerp opdat je het gras als achtergrond krijgt, of kies een laag standpunt ten opzichte van je onderwerp opdat je lucht en of wolken als achtergrond krijgt.

4. Fotografeer mensen die aandachtig bezig zijn

Voorbeelden genoeg: spelende kinderen, plezier makende pubers, mensen die verdiept bezig zijn met hun hobby of passie… Dat geeft altijd een mooi resultaat omdat ze heel natuurlijk op de foto staan en niet poseren.

Indien ze je toch opmerken, kan je ze even aan de praat houden om hen op hun gemak te stellen.

Indien je vreemden fotografeert, helpt het altijd om je te introduceren nadat je die spontane foto(s) gemaakt heeft van dat speciale moment. Heel dikwijls kan je daarna nog veel mooie foto’s maken als de mensen weten waarom je hen fotografeert. Betrek de personen in je foto bij het resultaat. Laat hen de foto’s zien die je van hen gemaakt heeft op het scherm van je camera.

5. Gebruik grafische elementen van de ruimte of omgeving waarin je fotografeert

Kijk goed naar elementen die ook in beeld staan en gebruik deze om de aandacht naar je onderwerp te sturen. Bijvoorbeeld een schutting, treinsporen, een haag, een rij bomen of een straat kan perfect gebruikt worden om de aandacht naar je onderwerp te leiden. Plaats je onderwerp ook niet in het midden van de foto maar iets opzij, dat geeft meestal een leukere compositie.

6. Gebruik het licht op een goede manier.

Fotografie komt van het Grieks en betekent schrijven (grafie) met licht (fos of foto). Om mooiere resultaten te boeken, is het ook belangrijk van het juiste licht te zien en te gebruiken.

Indien je de zon of lichtbron van achter jou laat komen, geeft dat heldere en sterke opnames.

Tegenlicht daarentegen (het licht komt van achter het onderwerp) geeft heel mooie silhouetten. Dat effect kan je nog versterken door 1 a 2 stops te onderbelichten (minder licht doorlaten), door de tegenlicht correctie op je camera op -1 of -2 te draaien.

Licht van opzij noemen we strijklicht en dat geeft dan weer een gevoel voor diepte ruimte en structuur in de foto. Ideaal bijvoorbeeld om de rimpels van een oude man te accentueren.

Op bewolkte dagen hebben we “diffuus of zacht” licht, dat is ideaal om mensen er mooier te laten uitzien door het gebrek aan schaduw, rimpels verdwijnen, subtiele kleurnuances worden
zichtbaar.

7. Kies voor een ander standpunt

Fotografeer kinderen of huisdieren vanop hun ooghoogte, dat geeft een veel natuurlijker en mooier resultaat. Kniel, of ga gerust languit liggen voor je onderwerp; bloemen bijvoorbeeld gaan zoveel natuurlijker weergegeven worden vanop deze hoogte. Ga je liever niet door je knieën of is de grond te vuil om te gaan liggen, dan kan je heel makkelijk het kantelbaar scherm van je camera kantelen om zo toch een heel laag standpunt in te nemen.

Tegenovergesteld kan je je kantelbaar scherm ook naar beneden kantelen als je tijdens een concert over de menigte heen wil fotograferen. Je kan ook creatieve resultaten krijgen als je vanop een toren of desnoods vanop de 2de verdieping van een gebouw recht naar beneden fotografeert.

8. Durf actie vast te leggen

Een kind op een skateboard, een vogel in volle vlucht, sportende mensen, een ruiter op een paard in de manege… Om beweging te fotograferen, gebruik je best de “sport” stand van je camera of bij manueel gebruik een korte sluitersnelheid (1/500 – 1/1000 – 1/2000 – 1/4000). Daardoor “bevries” je de beweging. Zorg wel voor een hoge ISO waarde (ISO 1600 – 3200 – 6400) om voldoende licht op de sensor te laten vallen om onderbelichte foto’s uit te sluiten. Zo kan je heel mooie scherpe foto’s maken van snel bewegende onderwerpen.

9. Emoties zijn ook zo mooi om te fotograferen

Fotograferen is altijd een emotionele actie. We fotograferen omdat ons onderwerp ons ontroert of raakt op een emotionele manier. Wanneer mensen bedroefd, gelukkig, eenzaam of elke andere mogelijke gelaatsuitdrukking aannemen is er altijd wel een goed moment om te fotograferen. Echte emoties zijn zoveel mooier dan “geposeerde” emoties.

10. Durf ook eens te experimenteren

Zoals in elke kunstvorm zijn er regels voor een goede foto. Maar soms is het zoveel leuker om de regels overboord te gooien en te gaan experimenteren met speciale invalshoeken en of composities. Dat kan dikwijls heel toffe foto’s opleveren die duidelijk afsteken van de “gewone foto”. Durf jezelf creatief uit te dagen en op zoek te gaan naar “die” speciale foto.