10 tips voor geslaagde vakantiefoto’s

105

‘De reis is belangrijker dan de bestemming’, zo luidt toch het spreekwoord. Maar wat ons betreft zijn de foto’s nóg belangrijker! Professioneel fotograaf Bert Stephani geeft ons daarom tien tips voor geslaagde vakantiefoto’s.

1. De reis is écht belangrijker dan de bestemming
De meeste vakantiefoto’s worden gemaakt op toeristische hotspots, maar de weg er naar toe is vaak veel interessanter. Vergeet dan ook geen foto’s te maken tussen twee attracties in. Bovendien helpen die foto’s je om een visueel verhaal te maken als je achteraf een leuk vakantie-album wil samenstellen.

2. Het recept voor een spectaculaire zonsondergang-foto
Probeer ruim op tijd op een goede plek te staan waar je een mooie zonsondergang verwacht. Meestal is het ook aan te raden om je belichting een stuk donkerder in te stellen (bij de meeste camera’s kan dit door de belichtingscompensatie in te stellen). Om de kleuren mooi te laten uitkomen, zet je je witbalans best manueel op “bewolkt” (ook al is dat niet het geval). Speel ook gerust met andere instellingen die je kleuren kunnen beïnvloeden zoals “filmsimulatie” en “saturatie”.

3. Vergeet die cliché familiefoto niet
Toegegeven, je camera aan een voorbijganger geven om een geposeerde foto van je familie te maken, levert niet vaak creatieve foto’s op. Maar laat hem toch maar maken, je zal er binnen 20 jaar dankbaar voor zijn. Dit soort foto’s zijn immers onbetaalbare tijdscapsules. Nog beter is natuurlijk om de foto een originele of grappige twist te geven.

4. Dichter is beter
Meestal wordt je foto interessanter als je dichter bij je onderwerp gaat staan. Zo krijg je minder storende elementen in je foto die de aandacht van je onderwerp afleiden. Bovendien heb je het gevoel dat je erbij was als je de foto bekijkt. Als je een krokodillenreservaat gaat bezoeken, gelieve deze tip dan vooral te negeren.

5. Zoek naar een origineel standpunt
Je bent vast niet de eerste die de Eiffeltoren of de Grand Canyon fotografeert, ga daarom op zoek naar een origineel standpunt. Ga niet staan waar alle andere fotografen staan maar ga op zoek naar reflecties, doorkijkjes, … Ga ook eens op de grond liggen of klim in een boom om zo een ander standpunt te krijgen.

6. Een gevoel van schaal
Op vakantie krijgen we vaak te maken met weidse panorama’s en gigantische bouwwerken maar als we ze achteraf op foto bekijken, zijn ze plots heel wat minder indrukwekkend. Door iets of iemand in de voorgrond toe te voegen, krijg je een vergelijkingspunt waardoor de foto meteen een heel stuk indrukwekkender wordt.


7. Een beschermde camera kan meer

De meeste camera’s zijn allergisch aan water en zand waardoor we heel wat vakantieplezier niet kunnen fotograferen. Gelukkig bestaan er ook camera’s die graag mee op het strand gaan liggen en zelfs gaan zwemmen. Er bestaan ook harde en zachte behuizingen waarmee je je camera kan beschermen. Een stoere Though camera of een onderwaterbehuizing is niet zo duur als je zou denken. Je krijgt er een heleboel nieuwe foto-mogelijkheden en gemoedsrust voor in de plaats.

8. Fotografeer niet wat je ziet maar wat je voelt
De beste vakantiefoto’s brengen achteraf alle herinneringen terug naar boven en maken de thuisblijvers jaloers. Terwijl je fotografeert, vraag je dan af waarom je die foto wil maken en probeer je gevoel te vertalen in een foto. De wapperende haren van de gebronsde bikini-babe maken de warme zomerbries zichtbaar en het met chocolade-ijs besmeurde gezicht van je zoontje is het bewijs dat het hotelbuffet uitstekend was.

9. Foto’s zijn om naar te kijken, deel ze!
Zelfs de allerbeste foto gaat verloren als je hem in een eindeloze reeks van honderden vakantiekiekjes steekt, kies dus alleen de beste uit om aan je vrienden te tonen. Een gedrukt fotoboek is een ideale manier om te genieten van je foto’s en misschien kan je de allerbeste laten vergroten om elke dag een beetje vakantie in huis te hebben. Tegenwoordig moet je niet eens wachten tot je thuis bent om je foto’s te delen. Dankzij camera’s met wifi en smartphones, laat je de thuisblijvers meteen meegenieten.

10. Vergeet niet, je bent met vakantie!
Een tropische citytrip wordt al snel een zware expeditie met 25kg fotomateriaal op je rug, hou je uitrusting dus beperkt. Maar denk wel aan een extra batterij en geheugenkaartje. Hou er ook rekening mee dat je reisgenoten misschien niet het geduld hebben om twee uur te wachten tot het licht op de Mont Blanc perfect is. Zorg voor een goede vakantie/fotografie balans en kies je fotomomenten uit. Je hoeft niet elke seconde van je vakantie te fotograferen, vakantie is er in de eerste plaats om te genieten!

Met dank aan Fujifilm en Bert Stephani voor de tips!