10 tips voor online boekers

103

4 DECEMBER 2013 | Gelukkig hebben we het internet. Als we op vakantie willen, begint de reis niet zelden al achter de computer, waar informatie en reviews voor het oprapen liggen. Maar dan moet je er wél gebruik van weten te maken. Hotelzoekmachine Trivago heeft een top 10 gemaakt van tips en aandachtspunten voor wie graag online een hotel boekt.

1. Lees beoordelingen
Iedereen wil natuurlijk een goed hotel boeken en waar voor je geld krijgen, is niet altijd vanzelfsprekend. Maak gebruik van reizigers die je voor gingen en lees wat ze te zeggen hebben over hun eigen ervaring met het hotel dat je wil boeken. Hun positieve en negatieve reacties geven jou een beter beeld van het hotel. Je weet dan beter of het bij je past en of ze goede, of juist slechte service verlenen.

Als een hotel vaak is beoordeeld, geeft een gemiddelde score ook een duidelijk beeld. Zo’n gemiddelde score is vaak betrouwbaarder dan losse beoordelingen, omdat het niet verstandig is om op basis van slechts één of twee reviews je een beeld te vormen. Een gemiddelde score is vaak gebaseerd op honderden beoordelingen. Hotels met hoge gemiddelde scores worden dus structureel goed beoordeeld.

2. Weet wat jij belangrijk vindt
Iedere reiziger hecht belang aan andere aspecten van een hotel. Zoek daarom voor je boekt uit welke faciliteiten het hotel biedt. Als er dan iets ontbreekt wat jij belangrijk vindt, kun je nog een ander hotel boeken. Anders ben je achteraf misschien teleurgesteld omdat het hotel bijvoorbeeld geen zwembad had maar wel een sauna waar jij geen behoefte aan had. Internet bijvoorbeeld, is voor veel reizigers een belangrijke faciliteit. Als je op jouw hotelkamer wil internetten, kijk dan voor je boekt of er überhaupt wifi aanwezig is.

3. Kijk goed waar het hotel ligt
Het is erg praktisch om te overnachten op een centrale plek. Als je een stad bezoekt, wil je een hotel in het centrum, wanneer je gaat wintersporten wil je een hotel aan de piste en tijdens een zonvakantie wil je een hotel aan het strand. Kijk daarom goed waar het hotel zich bevindt en controleer de locatie, anders moet je misschien nog een stuk reizen voordat je bent waar je zijn moet.

In een stad als Istanbul, waar meer dan 13 miljoen mensen wonen, kun je een hotel boeken aan de rand van de stad en vervolgens toch nog 3 uur onderweg zijn naar het centrum. Kijk daarom goed of het hotel in de buurt ligt van de voor jou interessante bezienswaardigheden.

4. Maak gebruik van filters
Als je online een hotel zoekt, krijg je vaak filteropties voor je zoekresultaten. Bijvoorbeeld voor hotelreputatie, faciliteiten, sterrenclassificatie en je budget. In een kleine gemeente waar 5 hotels liggen heeft dit weinig gevolgen voor je keuzemogelijkheden. Maar als je naar een grote stad gaat, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, dan kun je kiezen uit honderden hotels. Als je deze allemaal wilt bekijken, ben je uren bezig. Zet daarom genoeg filters aan, zodat je de voor jou oninteressante hotels niet hoeft te bekijken en daardoor meer tijd overhoudt om hotels te bekijken die wel in de smaak vallen.

5. Controleer verschillende check-in en check-out datums
De dagen van je verblijf kunnen erg verschillen in aanbod en prijs. Zo zijn sommige hotels duurder in het weekend, of juist doordeweeks. Ook kunnen hotels relatief goedkoper worden als je voor meerdere dagen boekt, of kunnen ze op drukke dagen volgeboekt lijken, maar blijken verschillende kamers nog vrij te zijn als je voor meerdere dagen zoekt. Op dagen dat grote evenementen plaatsvinden, kunnen hotels ook erg duur zijn. Een dag later boeken kan soms de helft schelen.

6. Kies de juiste kamer
Let altijd goed op welk type kamer je boekt: voor één of twee personen, met een dubbel bed of twee eenpersoonsbedden. En kijk of het een standaardkamer, een superiorkamer of een suite betreft. Vooral in de rustige periodes, als een hotel niet erg vol zit, heb je kans dat je gratis om een upgrade kan vragen en je dus een superior kamer krijgt terwijl je online een standaardkamer hebt geboekt en betaald. Hotels vinden het fijn als gasten nog eens terugkomen, veel hotels doen daarvoor graag iets extra’s. Je moet dan wel de stoute schoenen aantrekken en assertief genoeg zijn om te vragen of een gratis upgrade mogelijk is. Het is vervolgens aan het hotel of ze hier gehoor aan geven. Nee heb je, ja kun je krijgen.

7. Staar je niet blind op sterren
De sterrenclassificatie is een maat om te bepalen hoe luxueus een hotel is. Dit is belangrijk, maar gebruik het niet als belangrijkste criterium als je een hotel boekt. Reizigers zijn in veel gevallen een stuk gelukkiger met een driesterrenhotel met een goede reputatie, dan een viersterrenhotel met een middelmatige reputatie. Sterren staan voor meer luxe en voor meer geld, terwijl reputatie staat voor meer gastvrijheid voor hetzelfde geld. Een goede combinatie van beide is natuurlijk optimaal.

8. Kies de juiste bestemming op het juiste moment
Niet elk hotel hanteert vaste prijzen. Veel hotels hebben een hoogseizoen en vragen dan meer geld voor een kamer. Houd hier rekening mee. Als je zuinig wilt reizen, kies je niet alleen het hotel nauwkeurig, maar ook het seizoen. Elke stad is verschillend, maar in Europa is de vuistregel: grote steden zijn duur in mei, juni, september en oktober. Stranden zijn duur van juni tot september. Van november tot februari is alles relatief goedkoop, behalve de wintersportgebieden. Let wel op voor uitzonderingen.

9. Wat is inbegrepen?
Elk hotel heeft een andere houding met betrekking tot faciliteiten en of deze zijn inbegrepen in de prijs. Ga daarom altijd even na of je bij moet betalen voor een ontbijt, of dat dit in de prijs is inbegrepen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld internet, de inhoud van de minibar en toiletartikelen als shampoo, zeepjes en badolie.

10. Vergelijk meerdere aanbieders
Per boekingssite kunnen de hotelprijzen enorm verschillen. Vergelijk daarom de prijzen van verschillende aanbieders voor je boekt. Gebruik hiervoor een hotelzoekmachine (zoals Trivago). Op die manier kun je op één website alle hotels bekijken, filteren op elke wens en eis die je aan een hotel stelt, de reputatie van het hotel controleren en de prijzen van vrijwel elke aanbieder vergelijken, zodat je niet te veel betaalt.

Happy traveling!

Ine D’hoe