Een goede film (en een zak chips?) kan in deze dagen misschien wel de oplossing zijn. Dat het soms zoeken is naar een goede film, daar zijn we het er over eens. En daarom is dit lijstje misschien wel de oplossing. Zo verlies je op zijn minst geen tijd met zoeken. We delen daarom maar al te graag onze all time-favourite dramafilms die je moet gezien hebben en die (jammer genoeg) niet te vinden zijn op Netflix.

Titanic

Naast één van de langste films is Titanic ook zeker één van de meest populaire films allertijden. De prent mag dan ook niet in deze lijst mag ontbreken. We vermoeden dat we de plot niet meer moeten uitleggen, want van de romance tussen Jack en Rose spreken we vandaag nog.

Léon

Deze Franse klassieker uit 1994 vertelt het verhaal van Mathilda (Natalie Portman) die het zwaar te verduren krijgt in haar gezin. Maar dat is niet alles, want op een dag verandert alles voor haar en leert ze Léon kennen, die een niet alledaags beroep heeft. Behalve drama, bevat deze film ook de nodige actie.

The Help

Dat het als vrouw vechten is, weten we maar al te goed. Maar overleven als zwart dienstmeisje in Amerika in de jaren 60, is ook heavy. Aibileen, Minny en andere bedienden krijgen het hard te verduren en slikken continue de constante vernedering van blanke families waar ze werken. Gelukkig is er één vrouw, Skeeter (Emma Stone) die aan hun zijde staat en hun verhaal maar wat graag in haar boek neerschrijft. Al is dat niet zonder gevolgen.

Water for Elephants

Met Robert Pattinson in de hoofdrol kan het bijna niet mislopen. Deze romantische dramafilm kwam in 2011 uit en is absoluut één die je moet bekijken. Pattinson speelt in deze film Jacob, een student dierengeneeskunde, die op een bepaald moment een heel ander pad op gaat dan dat hij eerst voor ogen had. En dat het hard knokken is, ondervindt hij later zelf, maar dan in de liefde. Of deze film een happy ending heeft, daar zal je zelf moeten achter komen.

An officer and a gentlemen

Een oude film, maar absoluut een klassieker en dan nog wel eentje uit 1982. Daarmee is deze film de oudste uit onze lijst. In deze film zien we de jonge Richard Gere aan het werk. Hij ziet zijn kans om als officier aan het werk te gaan, maar daarvoor moet hij eerst door een opleiding. Al snel raakt hij bevriend met Sid. Samen hopen ze op een goede afloop, maar ook om de liefde van hun leven te vinden. Want naast drama, komt er in deze film ook romantiek aan te pas.

Intouchables

Wie deze nog niet heeft gezien, één boodschap: doen! Je zult er absoluut geen spijt van hebben. Volgens ons is hij misschien zelfs de topfavoriet uit deze lijst (maar dat is onze mening natuurlijk). Deze Franse dramafilm uit 2011 vertelt het verhaal van Philippe, een rijke Fransman, die na een ongeluk bij het paragliden volledig verlamd geraakt. Wanneer hij op zoek gaat naar een nieuwe verzorger, is Driss – een stoere man afkomstig uit de banlieue van Parijs – de enige die hem aanspreekt. Afkomstig uit twee verschillende werelden, lijkt dit het begin te zijn van een mooie vriendschap tussen de twee.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En hoe heftig het ook mag zijn, in deze film komt er een flinke portie humor aan te pas. De perfecte combinatie van beiden! Of de Amerikaanse remake (The Upside) van deze film even goed is, daar durf ik me niet over uit te spreken.

La Grande Bellezza

Winnaar van beste niet-Engelstalige film in 2013, is deze Italiaanse topper een film over het leven en voor mensen die van emotie en diepgang houden. Het hoofdpersonage Jep blikt terug op zijn leven als journalist, maar ook over zijn gemiste kansen. Op het einde van de film heb je misschien wel het gevoel: “Wat heb ik net gekeken?”. Er zijn voor- en tegenstanders, maar hopelijk kan deze jullie wel bekoren.

The King’s speech

Bekend van de films ‘What a girl wants’ en Bridget Jones’s Diary, vertolkte de Britse acteur Colin Firth in 2013 de Britse prins Albert George in The King’s Speech. Het verhaal is gebaseerd op de vader van huidige Queen Elizabeth. Dat het voor Albert of Bertie zoals familieleden hem noemen niet altijd makkelijk is om zichzelf uit te drukken, wordt al snel duidelijk. Hij stottert en als toekomstige troonopvolger zorgt dit samen met zijn onzekerheid niet bepaald voor een koning waar landgenoten naar opkijken. Gelukkig kan hij rekenen op een bijzonder iemand die hem door dik en dun steunt.

Stepmom

In deze film speelt Julia Roberts één van de hoofdrollen. Isabel is een werkende stiefmama en heeft de handen vol met de kinderen van haar nieuwe liefde. En bovendien maakt hun mama het Isabel niet gemakkelijk. Sommige mama’s zullen zich hier misschien wel in herkennen.

The Fault in our Stars

Alleen maar lovende woorden voor deze film uit 2014. Ook al hebben sommige (en dan spreek ik vooral voor mezelf) deze film misschien al te veel gezien, het is en blijft een topper! Het is een romantische dramafilm dat het verhaal vertelt van twee kankerpatiënten, Gus en Hazel, die vooral steun bij elkaar vinden.  Je pinkt ongetwijfeld een traantje weg.

Zo, dit waren onze favorieten. Veel kijkplezier!

Auteur: Hanna Deweirdt / Foto’s: Getty Images