10x Tijd besparen #boostyourpositivity

394

Yes! Er staat vandaag weer een uitdaging klaar van het project #boostyourpositivity. Deze week staat de uitdaging op de blog van onze columniste Kelly. Het weekthema luidt ‘Day to day’. Steps doet opnieuw mee en dit keer geven we je tien slimme tips om tijd te besparen.

De uitdaging: ‘Hoe zorg jij ervoor dat alles blijft bollen? Heb jij trucjes die ervoor zorgen dat je nooit te laat komt, dat je ondanks je drukke leven toch twee keer per week in de fitness opduikt, dat jij altijd iets op tafel kunt toveren als er onverwacht vrienden langskomen, of een ander talent waarvan mensen denken: hoe doet die dat toch?’

Echte trucs om mijn leven beter te organiseren heb ik niet want met mijn twintig lentes en mijn broer en zus die het huis uit zijn, speel ik nu enig kind. Koken moet ik bijna nooit doen en het enige waar ik mij nu op concentreer, zijn mijn studies en mijn muziek.  Ik steek natuurlijk wel eens een handje uit maar het allemaal zelf organiseren moet ik niet doen. Tips van mezelf kan ik dus niet meegeven maar wel van iemand die mij veel geleerd heeft: mijn moeder.

 

Hiervoor haalde ik dus de inspiratie en mosterd bij the momma! 10x een tip om je leven beter te kunnen organiseren.

1. Soms heeft ze maar weinig tijd om iets te koken. Daarom heeft ze een soort eigen winkel in de kelder. Ravioli, ratatouille, perziken, asperges, champignons, witte boontjes in tomatensaus, appelmoes, sardientjes. Ze heeft er een hele voorraad aangelegd. Als we eens iets tekort hebben of we willen een kleine aanvulling op de maaltijd dan pakken we gewoon iets uit de kelder

2. Een grote diepvries: daarin stockeert ze restjes van de maaltijden of groenten die ze invriest om er later dan iets anders mee te maken. Het beeld van mijn moeder die een enorme pompoen in stukken snijdt en invriest vind ik fantastisch. Je kan nooit genoeg hebben natuurlijk.

3. Boterhammen ’s avonds klaarmaken en kleren ‘s avonds klaarleggen: Ze heeft het me altijd geleerd. Maak je boterhammen ’s avonds klaar, dan heb je ’s ochtends zoveel meer tijd. Je hoeft maar je boterhammendoos uit de koelkast te nemen. Het is ook een goede gewoonte van mezelf geworden: een soort ‘lunchzak’ waar ik mijn boterhammendoos, een sapje, een flesje water en een paar tussendoortjes instop. Alles verdwijnt ’s avonds in de koelkast om ’s morgens mee te nemen.

4. Geef jezelf vijf minuten tijd om te treuzelen ‘s ochtends. In je hoofd bedenken dat je om 7u15 weg moet terwijl je maar om 7u20 echt moet vertrekken.

5. Over treuzelen gesproken: Hou je niet bezig met onnodige dingen. Daar heb je achteraf veel spijt van. Ik merk van mezelf dat ik zo graag op mijn smartphone tokkel, het is de ziekte van de 21ste eeuw. Beperk je aantal apps tot het echte nodige: mails checken en eventueel een spelletje voor als je je echt gaat vervelen. Mobiel internet is het gevaarlijkst: je gebruikt het even om je mails te checken en daarna zou je het meteen weer uit moeten zetten.

6. Stop met piekeren: sta niet stil bij de dingen en hang je tijd niet aan mensen die het niet waard zijn. Je begint dan na te denken terwijl je gewoon iets leuks zou kunnen doen. Het leven is al zo kort, dus stop met piekeren. Don’t waste any time!

 

Wasting time

 

7. Een fysieke takenlijst of digitale takenlijst: Ikzelf gebruik nu de digitale takenlijst op mijn smartphone. Ik zet het in het groot op een van de hoofdschermen en zo hoef ik maar een keer naar links te swipen en ik ken meteen mijn hele takenlijst.

8. Doe geen half werk
: als je jezelf voorneemt om je kamer op te ruimen, doe het dan ook helemaal. Wat helpt is om alles in kleinere taakjes te verdelen. Je schrijft bijvoorbeeld op: opruimen, stof afdoen, poetsen,… Tijd besparen bij het poetsen? Zet slechts drie stoelen aan de keukentafel als er slechts drie mensen in het huis wonen. Yes! Geen zes stoelen meer op tafel heffen om te poetsen!

9. Doe alles onmiddellijk waar je aan denkt: Uitstelgedrag is ook een vreselijke gewoonte. Op een bepaald moment besef je dan dat je iets gewoonweg niet meer kan uitstellen terwijl je al iets anders had gepland.

10. Shop online:
Toen mijn moeder dit ontdekte, wist ze niet waar gebleven van enthousiasme. Online je winkelkarretje vullen! Je verliest ook geen tijd door aan de kassa te wachten of die heerlijke snack waar je plots zin in hebt nog mee te grabbelen.

time to save text write on paper