12 tips om goedkoper te vliegen

1099

Verlang je nog naar een reisje naar de zon? Of plan je een droomreis naar verre oorden? En wil je liefst een zo goedkoop mogelijk vliegtuigticket op de kop tikken (en zo meer vakantiebudget overhouden om ter plekke uit de bol te gaan)? Neem dan even onze tips door om een goedkoop vliegtuigticket te scoren, het zal je veel tijd én geld besparen.

1. Boek op tijd

Ben je verplicht om tijdens de schoolvakanties te vertrekken – wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt – dan moet je ruim van tevoren boeken. Besteed dus zeker aandacht aan de vroegboekaanbiedingen: voor het zomerseizoen starten deze in januari/februari, voor het winterseizoen is dat in augustus/september. Hou er wel rekening mee dat de kans op het vinden van een (heel) goedkoop ticket tijdens het hoogseizoen klein is.

2. Vertrek je op citytrip? Vlieg dan op verschillende luchthavens

In steden als Barcelona, ​​Venetië, Rome, Istanbul, New York en vele andere populaire bestemmingen vind je verschillende luchthavens die gevestigd zijn in en rond de stad. Bookingsites zoals CheapTickets.be geven automatisch de tarieven weer voor alternatieve luchthavens binnen een straal van 70 km. Voorbeeld: Aankomst in Istanbul Ataturk Airport,  en vertrekken vanuit de luchthaven Istanbul Sabiha Gukcen. Het kan je heel wat geld besparen.

3. Boek 2 enkele tickets in plaats van 1 retour

Fervente vliegers kennen het wel: je vindt een goedkoop ticket one-way naar jouw favoriete bestemming, maar de terugvlucht met dezelfde maatschappij kost een fortuin. Waarom boek je niet gewoon een enkele vlucht terug met een andere maatschappij, of zelfs van een andere luchthaven. Kies bijvoorbeeld outbound Vueling Barcelona El Prat, en terug via Girona (Barcelona) met Ryanair.

4. Flexibele data = goedkoper

Een dag vroeger of later vertrekken of terugkomen, kan je een hoop geld besparen. Vaak kun je flexibel zoeken rond een gewenste datum (+/- 3 dagen). Zo kun je snel zien of je goedkoper af bent op een andere dag.

5.Vliegen tijdens het weekend of niet?

Vliegen met een low-cost luchtvaartmaatschappij tijdens het weekend is vaak duurder.

De vluchten van low-cost luchtvaartmaatschappijen (Ryanair, Easyjet, Transavia, Wizzair, Vueling, enz.) zijn tijdens het weekend vaak duurder, simpelweg omdat ze populairder zijn. Kies daarom in plaats van een trip van vrijdag tot en met zondag voor een reisje van zaterdag tot en met maandag. Reis je volledig tijdens de week, dan kom je nog goedkoper uit.

Anderzijds: bepaalde bestemmingen zijn tijdens het weekend vaak goedkoper met een lijndienstmaatschappij.

Kies je voor een citytrip en wil je vliegen met een lijndienstmaatschappij, dan betaal je vaak minder tijdens het weekend, toch als je vliegt naar een bestemming die populair is voor het bedrijfsleven. Denk aan München, Genève, Berlijn, Kopenhagen, Madrid, Milaan… Zakenreizigers vliegen meestal op weekdagen en dus zijn er bij vluchten tijdens het weekend  vaak nog voldoende plaatsen beschikbaar. Dit geldt vooral voor lijndienstmaatschappijen.

6. Opgelet voor bijkomende kosten!

Heb je een goedkoop ticket gevonden, kijk dan eerst even na wat er allemaal in de prijs inbegrepen is. Veel luchtvaartmaatschappijen rekenen bijvoorbeeld extra kosten voor het meenemen van bagage, en kan dit oplopen tot 60 euro per trip!

Soms ben je dus goedkoper af met een duurder ticket waar wél de kosten voor de bagage al inbegrepen zijn.

7. Kijk over de grenzen heen

Zoek niet alleen naar vluchten vanuit Zaventem en Charleroi. Net over de grens zijn er verschillende luchthavens met een interessant aanbod. Denk daarbij zeker eens aan Rotterdam of Eindhoven in Nederland of Düsseldorf in Duitsland.

Iets verder zijn de luchthavens van Amsterdam, Keulen en Parijs, maar ook deze zijn interessant om in overweging te nemen.

Schoolvakanties vallen in Nederland, Duitsland en Frankrijk vaak op een ander tijdstip dan in België, dus zelfs als je wilt reizen tijdens de vakantie of tijdens de Belgische feestdagen, is het de moeite waard om de vluchten van buitenlandse luchthaven even te checken.

8. Wacht niet te lang

Tickets zijn (bijna) nooit goedkoper kort voor vertrek. Hoe minder beschikbare plaatsen, hoe duurder de prijs. Verwacht dus niet dat je een paar dagen voor het vertrek plots extreem goedkope tickets zal vinden (bij pakketreizen ligt dat dan weer anders).

9. Parkeer buiten de luchthaven

Als je niet met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven geraakt en je bent verplicht met de wagen te komen, parkeer deze dan niet in de buurt van de luchthaven. Kies liever voor een parkeerplaats iets verder weg – zoals Quick Parking –  en laat je met een shuttlebus van en naar de luchthaven brengen.

10. Boek binnenlandse vluchten afzonderlijk

Reis je naar Thailand bijvoorbeeld, boek dan jouw binnenlandse vluchten afzonderlijk. Vliegen van Brussel via Bangkok naar Koh Samui kost een aardige duit. In Azië bestaan er flink wat low-cost maatschappijen die je voor heel weinig geld naar diverse bestemmingen brengen. In ons voorbeeld vlieg je dus beter naar Bangkok, en boek je een lokale vlucht om door te vliegen naar Koh Samui.

11. Schrijf je in op nieuwsbrieven

Vaak ontvangen online ticketaanbieders als eerste de aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen.  Via hun nieuwsbrief of facebookpagina ben je meteen ook op de hoogte van die promotie. Hou er rekening mee dat de beste promo’s slechts een paar dagen geldig zijn, dus je moet snel zijn.

12. Een prijsalarm

Hou de prijsevolutie van bepaalde tickets in het hoog. Bij CheapTickets.be kan dat bijvoorbeeld door een ​​prijsalarm in te stellen. Voor je favoriete datum en bestemming kun je de evolutie in de dagprijs via mail opvolgen. Zo kun je boeken op het moment dat de prijs voldoende laag is.