12 tips voor een geslaagde eerste date

717

16 APRIL 2014 | Een eerste date brengt heel wat verwachtingen met zich mee. Toch is dat helemaal niet nodig, mekaar leren kennen zonder al te veel druk, daar draait het om. Relatie-expertes Geneviève Heintz en Annemieke Dubois van het exclusieve relatiebureau Berkeley International geven 12 tips voor een geslaagde eerste date.

1. Vermijd een overdosis aan mails, sms’jes, Whatsapp- of Facebookberichtjes vooraf. Als voorbereiding op je eerste date heb je beter niet te veel contact. De man of vrouw voor je hoeft je levensverhaal heus niet te kennen voor jullie afspraakje. Door vooraf te veel te communiceren creëer je foute verwachtingen.

2. Google de persoon niet. Je krijgt te veel informatie en beeldmateriaal zonder enige context.

3. Kies samen waar jullie gaan afspreken. Laat hem niet alles regelen, maar als hij het initiatief wil nemen, mag dat ook.

4. Kies voor neutraal terrein. Probeer te vermijden dat je vrienden tegenkomt. Zo voorkom je een ongemakkelijk gevoel. Een eerste date is namelijk een intiem gesprek waarbij geen pottenkijkers gewenst zijn.

5. Speel op veilig. De beste optie is een plek waar je kunt aperitieven, maar ook de mogelijkheid hebt om te dineren. Hou het initieel bij een drankje. Als de date vlot verloopt, kun je gerust blijven zitten voor een etentje.

6. Ga naar de date met een realistisch verwachtingspatroon. Je bent hier voor een leuke, boeiende avond die je misschien nieuwe inzichten geeft.

7. Hou het gesprek luchtig, positief en boeiend. Dit is jullie eerste ontmoeting. Je mag dus laten zien wie je bent, waar je voor staat en wat je leuk vindt. Vertel de ander bijvoorbeeld gerust een boeiend verhaal over jezelf, of haal een leuke anekdote aan. Vermijd evenwel (pijnlijke) gesprekken over je verleden.

8. Stel ook vragen. Het kan helpen om het gesprek van oppervlakkige zaken naar wat meer persoonlijke onderwerpen te brengen. Wederzijdse interesse kan een stap zijn naar een tweede date.

9. Stel voor om de rekening te delen. Het is dan aan de andere persoon om dat te aanvaarden of niet. Als de tegenpartij erop staat om alles te betalen, dan kun je beloven dat jij de volgende keer het etentje betaalt.

10. Stuur altijd een sms’je om de andere persoon te bedanken voor de leuke tijd samen. Hiermee creëer je geen extra verwachtingen, maar ga je wel respectvol met elkaar om.

11. Schrijf de ander niet te snel af. Het is niet erg om niet meteen een wauw-gevoel te hebben. Wees niet te radicaal in je oordeel: als het aangenaam was, dan kan de sympathie in de loop van de tijd groeien.

12. Wees duidelijk, positief en constructief als je echt geen vervolg ziet zitten. Elke vorm van contact is onbeleefd, dus laat op een respectvolle manier weten dat een vervolg er niet zal inzitten.

Renske De Maesschalck