Ze is nog maar maar 25, maar Christina Hammer is al viervoudig wereldkampioene in het boksen. De Duitse mag er dan wel op los meppen in de ring, in het het dagelijkse leven houdt ze beauty, mode en lifestyle. Met haar talloze overwinningen is zij dé uitgelezen persoon om ons de tips and tricks van het boksen te leren.

Lingeriemerk Anita lanceerde onlangs haar nieuwe collectie sportondergoed: goede ondersteunde sportbh’s die er toch mooi uitzien. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Voor de gelegenheid werden we ondergedompeld in de professionele bokswereld. Tussen de uppercuts en knock-outs door, hadden we een gesprek met Christina Hammer.

Boksen is de laatste jaren een sport die enorm aan het boomen is. Veel topmodellen boksen regelmatig en steeds meer mensen vinden hun weg naar een boksclub. Vind je dat een positieve evolutie?
“Ja! Ik vind het fantastisch om te lezen dat steeds meer vrouwen hun weg naar de boksring vinden. Het toont aan dat boksen niet betekent dat je al je tanden verliest en voor de rest van je leven met een kromme neus moet rondlopen. Bovendien is het een uiterst intensieve sport. Als je een mooi figuur wil, is boksen the way to go. Bovendien leer je hoe je jezelf moet verdedigen. Dat is ook mooi meegenomen.”

ChristinaJe bent op je 15e begonnen met boksen. Waarom heb je net voor die sport gekozen?
“Ik ben altijd wel sportief geweest: ik heb jaren aan atletiek gedaan en ook verdedigingssport was mijn ding. Veel familieleden boksten en hoewel ik het op zich een leuke sport vond, kwam het nooit in mij op zelf in de ring te staan. Dat veranderde toen ik 15 was. Mijn nonkel daagde mij uit om tegen hem te sparren. Op dat moment was ik verkocht.”

 

Hoe is je carrière als bokser gegaan?
“Mijn bokscarrière is heel rap geëvolueerd. Ik ben als een gek beginnen trainen en op mijn 16e won ik het Duitse kampioenschap. Maar mijn trainer zei: “je kan beter: ik denk dat je Europees kampioen kan worden.” Ik geloofde hem niet, maar we zijn ervoor gegaan en ik won inderdaad de titel. Maar mijn trainer zei weer: “je kan beter: ik denk dat je wereldkampioen kan worden.” Deze keer verklaarde ik hem gek, maar nu ben ik voor de 4e keer wereldkampioen.”

“Als je een mooi figuur wil, is boksen the way to go”

Hoe voelt het om een wereldkampioene te zijn?
“Toe ik de eerste keer de wereldtitel won, kon ik mijn geluk niet op. Ik was echt overweldigd en ik zal dat moment nooit vergeten. Toch kan ik soms nog steeds niet geloven dat ik echt wereldkampioen ben. Het dringt niet tot mij door. Als ik een poster van mezelf zie, voelt dat nog altijd heel raar.”

Cristina 4Boksen is nogal een mannensport. Nemen mannelijke boksers je serieus?
“Toen ik de eerste keer op training tegen jongens moest boksen, merkte ik dat ze zich inhielden: ze boksten niet op hun volle kracht. Ik liet ze dan ook meteen zien wat ik in mijn mars had. Het was meteen de eerste en laatste keer dat ze mij spaarden.” (lacht)

 

 

 

Je bokst in twee verschillende gewichtsklassen. Dat betekent dat je vaak moet afvallen en bijkomen. Hoe doe je dat?
“Het is helaas veel moeilijker om gewicht te verliezen dan bij te komen, maar dat is bij iedereen zo. (lacht) Ik doe er minstens 8 weken over om gewicht te verliezen: ik eet minder suiker, minder vet en drink meer water dan anders. Een goede voorbereiding is uiterst belangrijk: ik plan elke maaltijd, elke training,.. Hoe meer je plant, hoe gemakkelijker het is om af te vallen.”
Welke goede raad heb je voor vrouwen die graag willen sporten?
“Wees zelfzeker en geloof in jezelf. Je kan echt veel bereiken, zolang je maar in jezelf gelooft. Als je echt geïnteresseerd bent in boksen, dan moet je het gewoon proberen. Je zal zelf ondervinden hoe leuk het is. Maar dat geldt voor iedere sport: zoek iets wat je graag doet. Zo zal je het veel langer volhouden.”

Christian 5Je ziet er fantastisch uit. Vind je je uiterlijk belangrijk?

“Ja ik vind mijn uiterlijk belangrijk, omdat ik meer ben dan een bokser. Als ik in de ring sta, kan het me niet veel schelen hoe ik eruit zie. De ring is niet meteen de juiste plaats om hopen mascara en eyeliner te dragen. Maar als ik niet sport, zie ik er graag mooi en verzorgd uit. Ik ben en blijf een vrouw: ik draag graag eens een kleedje en lees heel graag modeblazen. Het is niet omdat ik boks, dat ik me niet vrouwelijk wil voelen. Bovendien is schoonheid meer dan make-up en kleren. Een gezond lichaam en sportief zijn laten je zelfzeker voelen waardoor je je ook echt mooier voelt.”

Hoe meer je plant, hoe gemakkelijker het is om af te vallen

Welke tips heb je voor vrouwen die er graag goed willen uitzien tijdens het sporten?
“Zoek sportkledij waar je je goed in voelt en waarin je gemakkelijk kan bewegen. Zelfvertrouwen is de mooiste look. Investeer dus in een leuke outfit en goede schoenen. Ook een goede sportbeha is belangrijk: move your body, not your boobs.”

Cristina 2Je wordt geen viervoudig wereldkampioen door in je luie zetel te blijven zitten. Wat is je geheim om zoveel doorzettingsvermogen te tonen?
“Discipline! Je moet veel karakter hebben als je een topsporter wil zijn. Veel sporten is 1 ding, maar je moet ook op je voeding letten en zorgen dat je voldoende slaapt. Elk weekend gaan feesten zit er dus niet in voor mij. Ik kan niet in mijn bed blijven liggen om uit te slapen, ik ga elke morgen voor mijn ontbijt 7 tot 12 kilometer gaan lopen. Als bokser moet ik een uitstekende conditie hebben. Als je blijft stilstaan in de ring, zal je serieus wat klappen vangen.”

Je kan ontzettend veel bereiken, zolang je maar in jezelf gelooft

Je hebt nog nooit een wedstrijd verloren; je bent een echte winnaar. Beschouw je jezelf ook als een winnaar in het normale leven?
Boksen heeft me zelfvertrouwen gegeven in de ring en buiten de ding. Ik heb geleerd dat bijna alles mogelijk is, als je er voor werkt en in gelooft.

 

Bedankt voor het gesprek!

 

Foto’s: Instagram