Op zaterdag 2 juli organiseert EVA voor de zesde keer de Nationale Veggie BBQ-Dag. Als vegetariër schrikt een barbecue je misschien af, daarom verzamelden wij drie simpele en lekkere vegetarische gerechtjes voor op de barbecue.

1. Brochette van kaaspatatjes 

Ingrediënten:kaaspatatjes-op-spiesjes

  • 12 aardappelen
  • 100 g kaas (abdijkaas, Maredsous… wat jij het lekkerste vindt)
  • boter
  • verse bieslook 
  • peper uit de molen
  • zeezout

+ metalen of houten spiesjes

Bereidingswijze:
  • Kook de aardappelen gaar in de schil.
  • Snij de aardappelen in de lengte, maar net niet helemaal doormidden. Snij de kaas in niet te dunne schijfjes, ter zelfde grootte van de aardappelen. Kruid de kaas met een beetje peper uit de molen en leg in elke aardappel een of twee schijfjes kaas.
  • Prik de aardappelen op de brochettestokjes, bestrijk ze rondom met wat gesmolten boter. Leg ze 5 minuten op de hete barbecue. Draai de brochettes af en toe eens om.
  • Kruid met een beetje zeezout en verse, gehakte bieslook.
  • Serveer!

Foto: Libelle Lekker

2. Met puree gevulde paprika’s

Ingrediënten: gevulde_paprika_0 (1)

  • 12 eetlepels room
  • 1 lente-ui
  • 16 eetlepels aardappelpuree
  • 4 paprika’s
  • peper uit de molen
  • zeezout
  • cayennepeper

Bereidingswijze:

  • Snij de paprika’s doormidden en haal de pitjes eruit.
  • Kruid ze met peper en zout
  • Vul de paprika’s op met een slappe puree.
  • Leg ze op de barbecue.
  • Leg de paprika’s op een bord als ze warm zijn giet er de room over.
  • Werk het geheel af met fijn gesneden lente-ui en een snuifje cayennepeper.
  • Serveer!

Foto: Vtm Koken

3. Gemarineerde tofu op een kleurrijke groentebrochette

Ingrediënten: Kleurrijke_groentebrochette_met_gemarineerde_tofu_p76_MR

  • 270 g tofu (blok)
  • 2 maïskolven
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 3 rode uien

Voor de marinade:

  • Het sap van 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepels vloeibare honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepels mosterd
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • peper uit de molen
  • zeezout

+ metalen of houten spiesjes

Bereidingswijze:

  • Snij de tofu in blokjes en leg ze in een grote kom.
  • Pers het knoflook.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en voeg het bij de kom met tofublokjes. Lichtjes roeren tot de tofu onder de marinade zit.
  • Snij de rode uien in twee helften
  • Snij de ongeschilde courgette in dikke schijfjes.
  • Verwijder de draden van de maïskolven. Kook ze 8 minuten in licht gezouten water. Laat de courgetteschijfjes de laatste 2 minuten mee koken. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Verwijder intussen de pitjes uit de paprika’s en snij ze in grote stukken.
  • Snij de maïskolven in dikke schijfjes. Meng ze samen met de andere groenten door het mengsel van tofu en de marinade.
  • Steek de gemarineerde groenten en tofublokjes afwisselend op een spiesje. Begin en eindig bij elke brochette met een kerstomaatje.
  • Kruid af met peper en zout
  • Gril de brochettes 4 min. aan elke kant op de barbecue
  • Serveer!

Foto: Colruyt