Schommelt je gewicht regelmatig, zonder dat je meteen weet wat precies de oorzaak is? Volgens Michelle May van Mindful Eating Program is het perfect normaal dat je gewicht op en neer gaat. Onze cellen, weefsels en organen passen zich voortdurend aan de omgeving aan, wat gewichtsschommelingen teweeg kan brengen.

1/ Zout

Zout gegeten? Dat kan één van de redenen van je tijdelijke gewichtstoename zijn. Ons lichaam houdt dan meer water vast om de goede hoeveelheid zout in je bloedstroom te handhaven. Het water verdunt het zout en veroorzaakt zo een tijdelijke toename van je gewicht.

2/ Water

Eet je gezond maar vertaalt zich dat niet meteen op je weegschaal? Perfect mogelijk, gezonde voedingsmiddelen die veel water bevatten – denk maar aan fruit, groenten, soep of smoothies – kunnen een tijdelijke gewichtstoename veroorzaken. Zodra je het extra water hebt verwerkt, zal je gewicht weer normaliseren.

3/ Cyclus

Tijdens de menstruatie is het perfect mogelijk dat je wat gewicht aankomt, vandaar dat heel wat vrouwen ook kampen met een opgeblazen gevoel, bah! Dat komt door de veranderingen in progesteron en andere hormonen in je lichaam. Gelukkig is ook deze gewichtstoename tijdelijk!

TIP

Niet zeker of je de gewichtstoename aan één van deze drie redenen te danken hebt? Het beste is om je een week op hetzelfde moment – best ‘s morgens na het opstaan en je eerste toiletbezoek – te wegen.

LEES OOK: Hoeveel gewicht moet je verliezen voor iemand anders het merkt?