Avocado’s zijn er niet alleen voor veggies en hipsters: dit groene goud zit boordevol goede voedingsstoffen en dat proef je. Genoeg redenen dus om jezelf en anderen te verrassen met de heerlijkste avocadogerechtjes. Ook foodblogster Carla De Graef is dol op avocado. Ze stelde een kookboek samen met de lekkerste avocadoreceptjes voor elk moment van de dag. En daar selecteerden wij onze favorieten uit. Smakelijk!

Pompoentoast met feta

Sommige ingrediënten zijn voor elkaar gemaakt. Denk maar aan erwtjes en peekes (worteltjes dus) of tomaten en basilicum. Voor foodie Carla zijn dat ook pompoen en feta. Voeg daar nog avocado aan toe en het is helemaal feest!

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

1 flespompoen

2 eetlepels olijfoliepeper en zout

4 sneden (versgebakken) abdijbrood of zuurdesembrood

1 stuk feta

2 avocado’s

eetbare bloemen

scheuten

1 granaatappel

zeezout

Zo maak je het:

1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten. Leg in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, en breng op smaak met peper en zout. Rooster de pompoen gedurende 35 minuten in de oven op 200° C.

2. Lepel het vruchtvlees uit de pompoen. Prak met een vork en smeer het op de snede brood. Brokkel de feta erover.

3. Snijd circa 3 centimeter van de bovenste rand van de avocado, verwijder de schil en leg dit op de pompoen.

4. Werk af met bloemen, scheuten, granaat-appelpitten, versgemalen peper en zeezout.

Scampisalsa

Een filmavondje thuis gepland met de vrienden of vriendinnen? Met deze scampisalsa scoor je zeker! Haal die nacho’s maar boven …

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

500 g scampi

peper en zout

1 eetlepel olijfolie + extra om te bakken

2 limoenen

2 tomaten

1 avocado

1 rode ui, gepeld

1 bos koriander of bladpeterselie

½ komkommer

1 pak nacho’s

Zo maak je het:

1. Kruid de scampi’s met peper en zout en bak ze in een scheutje olijfolie.

2. Snijd de scampi’s in stukjes en doe ze in een kom. Voeg limoensap en olijfolie toe.

3. Snijd de tomaten doormidden en ontpit ze. Pel en ontpit de

avocado en snijd hem vervolgens in blokjes.

4. Snipper ook de rode ui en de koriander fijn en snijd de komkommer in kleine blokjes.

5. Voeg alles bij de scampi’s en meng goed door elkaar!

6. Serveer de scampisalsa met de nacho’s.

Tip: Je kan de scampi ook vervangen door verse inktvisringetjes.

Spaghetti carbonarastyle

Deze Italiaanse klassieker kun je maken met een lekker avocadosausje erbij.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

230 g spaghetti

1 avocado

1 ei

1 teentje knoflook

½ limoen

100 ml room

125 g gerookt spek

50 g Parmezaanse kaas

enkele blaadjes oregano

Zo maak je het:

1. Kook de spaghetti al dente zoals aangegeven op de verpakking. Laat de pasta uitlekken.

2. Doe de avocado, het ei, de knoflook, het limoensap en de room in een blender en mix tot een saus.

3. Bak het spek zonder vetstof in een pan.

4. Voeg de saus, de Parmezaanse kaas en het spek toe aan de spaghetti. Meng alles door elkaar.

5. Strooi voor het serveren nog wat Parmezaanse kaas over het gerecht. Werk af met de oregano.

Avocado’s, ook wel het ‘groene goud’ genoemd, zijn heuse mirakelvruchten. Ze zitten boordevol vezels, vitaminen K, C, E en bevatten meer kalium dan bananen. Ze zijn een belangrijke bron aan foliumzuur en het eten van avocado’s heeft een positief effect op het verlagen van de slechte cholesterol. Maar naast gezond is avocado ook nog eens verduiveld lekker! Carla De Graef bekend van haar populaire blog Mijn Puur Leven stelde een kookboek samen met dit groene goud in de hoofdrol. Denk aan avocado met spek en ei als ontbijt, bij een salade, ceviche of wrap als lunch, in guacamole of salsa bij de apero en, welja zelfs in een burger of brownie.

Avocado – 144 pagina’s – 19,99 euro – uitg. Lannoo